Eutanasiförespråkaren David Goodall, 104, har avslutat sitt liv

David Goodall på tisdagens presskonferens, iklädd en tröja med texten "Skamfyllt åldrande". Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON

David Goodall lämnade jordelivet med hjälp av läkarassisterat självmord på en klinik i Schweiz på torsdagen. Hans död har uppmärksammats stort internationellt samtidigt som den blåst liv i diskussionen om dödshjälp.

Den 104-åriga australiensiska forskaren fick sin vilja igenom efter 20 års medlemskap i Exit International, en organisation till förmån för dödshjälp. Han startade även en kampanj som samlade in pengar för att han skulle få dö i sitt hemland Australien.

– Mitt liv slutade vara njutbart fem eller tio år sedan, sade han till CNN två dagar innan han gick bort.

Han syftade då på sin sviktande rörlighet samt dåliga syn. I en födelsedagsintervju tillfrågades han om han är lycklig.

– Nej. Jag är inte lycklig. Jag vill dö.

Han berättar att han var tvungen att sluta spela tennis som 90-åring. Synproblemen tvingade honom att sluta med amatörteatern, samt avsluta sin akademiska karriär. Han nämner också att alla hans vänner är döda, och när han miste körkortet för 20 år sedan, miste han också sin självständighet.

– I min ålder stiger man upp på morgonen och äter frukost. Och sen sitter man bara fram tills lunch. Sen äter man lite lunch och fortsätter sitta. Vad är poängen med det?

Skulle hellre gått bort i Australien

Dödshjälp är inte lagligt i Australien. Akademikern Goodall sade på en presskonferens på tisdagen att han inte tyckte om att behöva resa så långt för att fullfölja sin plan, men var lättad över att slutet ändå var nära.

– Jag har kunnat säga hejdå. Jag var lite ledsen över att ta farväl av min familj i Bordeaux men så är det nu bara.

Under presskonferensen satt han i rullstol, iklädd en tröja med texten "Skamfyllt åldrande".

– Jag ser framemot döden. Jag är glad över att tiden innan min död har använts till att intervjua mig, att jag lyckats väcka en diskussion om eutanasi. Jag skulle gärna se att andra länder följde Schweiz exempel och gjorde dessa kliniker tillgängliga för alla som vill och möter kraven.

Familjemedlemmar tog farväl

– Han har alltid tyckt att det inte är någon vits att existera i denna värld - eller överleva - om du inte kan göra skillnad, om du inte kan bidra till samhället, sa dottern Karen Goodall-Smith till ABC kvällen innan.

David Goodall gick bort på torsdagsmorgonen på en klinik i Basel, Schweiz, efter att ha fått en dödlig injektion under läkaruppsikt. Han gick bort till tonerna av Beethovens "Ode till glädjen."

22.16. Artikelns ingress korrigerad, ordet eutanasi har ändrats till läkarassisterat självmord.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning