EU:s splittring stör Turkiet-diplomatin

De senaste dagarnas splittring inom EU speglar den gamla splittringen från tiden då medlemskapsförhandlingarna med Turkiet inleddes, säger Utrikespolitiska institutets chef Teija Tiilikainen. Bild: Heikki Saukkomaa

Ordväxlingen mellan EU och Turkiet har blivit hätskare under veckan. Enligt forskare är ordkriget en röra av gamla fördomar, Turkiets vilja att få visumfrihet till Europa och EU:s splittring, som Turkiet strävar efter att fördjupa.

Utrikespolitiska institutets chef Teija Tiilikainen säger att de senaste dagarnas splittring inom EU speglar den gamla splittringen från tiden då medlemskapsförhandlingarna med Turkiet inleddes. Till exempel Österrike förhåller sig mycket skeptiskt till ett turkiskt medlemskap i unionen.

Tidigare i veckan sade Österrikes förbundskansler Christian Kern att Turkiet inte passar som medlem i unionen. Turkiet utrikesminister Mevlüt Cavusoglu svarade med att anklaga Österrike för rasism. Han sade att Österrike är ett centrum för radikal rasism.

På lördagen nådde ordkriget nya nivåer när Österrikes högerpopulistiska frihetsparti jämförde kuppförsöket i Turkiet med riksdagshusbranden i Tyskland 1933. Adolf Hitler utnyttjade mordbranden för att genomdriva lagar som gjorde honom till diktator.

Turkiet strävar även efter att skapa splittring inom EU och visa att EU har olika krav för olika länder, säger Turkietexperten forskaren Johanna Vuorelma vid universitetet i Warwick.

– I Turkiet finns en stark känsla att EU:s politik är inkonsekvent och orättvis. Tyvärr skapar EU goda förutsättningar för det här, säger Vuorelma.

Visumfriheten turkisk inrikespolitik

Tiilikainen säger att de traditionella skiljelinjerna inom EU:s Turkietpolitik har ändrats i och med att flyktingläget skapat ett nytt beroende av Turkiet. De länder som burit den största flyktingbördan har nu minskat sin kritik mot Turkiet.

– Man anser att man måste göra eftergifter och se mellan fingrarna för att få ett slut på flyktingströmmen, säger Tiilikainen.

Turkiet och EU ingick på våren ett flyktingavtal för att göra det svårare för flyktingar att ta sig till Europa. I utbyte lovade EU att snabba på förhandlingarna om Turkiets EU-medlemskap och visumfriheten.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu sade på onsdagen att Turkiet kommer att upphäva avtalet om unionen inte beviljar turkar visumfrihet under de närmaste månaderna.

Vuorelma säger att visumfriheten är ett viktigt mål för Turkiets ledare eftersom president Erdogans parti AKP behöver folkligt stöd.

– Visumfriheten har länge funnits på agendan eftersom turkarna har många band till Europa. Alla turkar tar alltid upp frågan i diskussioner, säger Vuorelma. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning