EU:s nya asylregler långt ifrån klara – Ohisalo: Kommer ännu att dröja åratal

EU-länderna är osams om hur unionens asylregler ska revideras. Men mer satsningar på avvisningar har dock fått vissa solidaritetsmotståndare att mjukna, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) som representerade Finland vid måndagens ministermöte. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Mastodontprojektet med att skapa nya migrations- och asylregler för EU tar små kliv framåt även om oenigheten mellan länderna fortfarande är stor. – Reformen blir knappast av så länge jag är minister, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

Förslaget om ett nytt migrations- och asylpaket för EU går framåt även om takten är ytterst långsam.

Först var det meningen att EU-kommissionens migrationsförslag skulle ha lagts fram i våras, men coronapandemin senarelade förslaget till hösten. Kommissionen har bland annat föreslagit att Dublinfördraget, som innebär att asylsökande söker asyl i det första land dit de anländer, ska skrotas.

Kommissionen vill också införa en solidaritetsmekanism för att avlasta länder med många migranter och införa en gemensam screeningprocess för alla som anländer till EU:s yttre gräns utan inresetillstånd.

Solidaritetsmekanismen hör till de svåraste frågorna som medlemsländerna tvistar om.

– Medlemstaterna har olika uppfattning hur solidaritetsfrågan ska lösas. Vissa skulle vilja välja om de är med i klausulen eller inte, men kommissionen och även Finland vill att alla ska vara med, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) efter EU-inrikesministrarnas möte på måndagskvällen.

En annan fråga där åsikterna går isär är vilket slags gränsförfarande som ska gälla vid unionens yttre gränser.

– Jag kan inte ta ställning för andra länders del, men det verkar som om länderna inser att saken har ältats länge nog och att ärendet måste framskrida. Paketet kommer inte att vara perfekt och innehåller saker som är svåra för alla, säger Ohisalo.

Mer satsningar på avvisning

I motsats till nuläget är tanken att det i framtiden ska bli mer åtgärder för hur människor kan avvisas. Det har hjälpt att blidka en del av de länder som inte vill ha större solidaritet medlemmarna emellan.

Maria Ohisalo vågar inte gissa när EU:s nya asylregler ska bli klara, men misstänker att det inte kommer att ske så länge hon är minister.

– Frågan kan komma att ta åratal, och vi kommer inte att se en lösning snart, säger Ohisalo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning