EU:s miljöministrar säger ja till klimatavtalet

Frankrikes miljöminister Ségolène Royal och slovakiska kollegan Laszlo Solymos. Bild: OLIVIER HOSLET

EU-länderna är överens om att skriva på fjolårets stora klimatavtal i Paris, meddelar Frankrikes miljöminister Ségolène Royal på twitter.

Dagens ja i Bryssel innebär att avtalet kan träda i kraft tidigare än väntat. USA har gjort det, Kina likaså och även Indien är på väg.

Miljöministrarna är samlade till ett extraordinarie möte för att skynda på ratificeringen av klimatvatalet.

– Alla medlemsstater ger grönt ljus till en tidig ratificering av Paris-avtalet. Vad en del trodde var omöjligt är nu verklighet, twittrade EU:s president Donald Tusk. 

Och efter dagens extrainsatta miljöministermöte i Bryssel ansluter sig nu även EU till dem som godkänner fjolårets stora klimatuppgörelse.

"Seger! Miljöministrarna ger enhälligt sitt stöd till att ratificera Paris-avtalet", skriver Frankrikes miljöminister Ségolène Royal på twitter, sedan ministrarna enats.

Och liknande jubel kom strax därefter från flera håll.

"En historisk dag. EU-ministrarna ratificerar Paris-avtalet och för det närmare till att träda i kraft", konstaterar EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete.

Också Finlands miljöminister Kimmo Tiilikainen reagerade på det stora beslutet. På sitt twitter-konto skriver ministern: "Stora beslut i dag. Finland stöder ratificieringen av #Parisavtalet."

"Äntligen! En uppgörelse! Ministerrådet är redo att ratificera Paris-avtalet", skriver Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP).

– EU-beslutet innebär att tröskelvärden för att Parisavtalet ska träda i kraft överskreds, sade Finlands miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) i Bryssel efter mötet.

Tiilikainen lovordar den rekordsnabba ratificeringstakten. Att det skulle gå så snabbt kunde man inte ana i december i fjol då Parisavtalet slöts. (FNB)

Optimist på förhand

Sveriges klimatminister Isabella Lövin var på förhand optimist.

TT: Hur stor är chansen?

– Den är ganska stor, eller väldigt stor skulle jag säga. Det är några länder som fortfarande har invändningar och vill se vissa eftergifter, men det är ingenting som vi kommer att kunna gå med på, utan här är det väldigt viktigt att EU kan gå fram nu och fortsätta visa ledarskap i klimatfrågan, sade Lövin på väg in till mötet.

Trots den tvekan som finns från enskilda EU-länder räknade Lövin med ett relativt enkelt beslut i dag.

– Nu finns det ett förslag på att vi ska ratificera och det finns också en särskild deklaration om att det här inte ska vara prejudicerande – att det här går fram såpass fort som det gör, säger Lövin.

FN-chefen kommer

Klartecknet innebär att Paris-avtalet kan träda i kraft betydligt tidigare än planerat. Kraven är att minst 55 länder som står för minst 55 procent av utsläppen ska säga ja – vilket nu överträffas med råge.

Nu på tisdag kommer dessutom FN:s generalsekreterare att infinna sig i Strasbourg för att formellt spika EU:s ja tillsammans med EU-parlamentet.

"Med en officiell signatur samt en kort debatt och omröstning i närvaro av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon hoppas ledamöterna ta ett historiskt steg för att driva tillbaka de världsomfattande klimatförändringarna", heter det i parlamentets pressutskick inför nästa vecka.

Möte i Marocko

Dagens ja gör dessutom att EU får sitta med vid bordet "på riktigt" vid det första partssammanträdet om Parisavtalet i Marrakech i november.

– Det är väldigt viktigt. Klimatkommissionären Cañete och (kommissionsordföranden Jean-Claude) Juncker också har verkligen lagt in en överväxel för att vi ska kunna göra det här så snart som möjligt så att det ska kunna ske innan Marrakech, säger Lövin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning