EU:s läkemedelsmyndighet EMA har godkänt Modernas vaccin – ska användas till att vaccinera äldre i Finland

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) godkände på onsdagseftermiddagen Modernas coronavaccin. Cirka 10 000 doser av Modernas vaccin anländer till Finland nästa vecka. Bild: Joseph Prezioso/Lehtikuva

Efter ett flera timmar långt möte meddelar EU:s läkemedelsmyndighet att man godkänt det andra vaccinet mot coronaviruset. Cirka 10 000 doser av Modernas vaccin anländer till Finland nästa vecka.

Det är Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) som har godkänt Modernas vaccin mot covid-19. Nu är det upp till EU-kommissionen att ge grönt ljus, ett besked som väntas gå snabbt.

Därmed blir Modernas vaccin det andra vaccinet mot covid-19 att godkännas inom EU.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver på Twitter att beslutet är en god nyhet och ett steg mot att förse flera européer med vaccin mot sjukdomen covid-19.

"Nu jobbar vi för full fart för att godkänna det och göra det tillgängligt inom EU", twittrar von der Leyen.

På måndagen började Storbritannien vaccinera med Astra Zenecas kandidat, vilket är det första vaccinet som kan förvaras i rumstemperatur.

Vaccin för äldre i Finland

– När EMA godkände Pfizers och Biontechs coronavaccin tog det endast några timmar tills EU-kommissionen godkände vaccinet. Jag utgår från att samma procedur gäller även för Modernas del, säger direktör Jukka Sallinen på Fimea som svarar för landets läkemedelssäkerhet.

Enligt Sallinen finns det inga hinder för att komma i gång med distributionen av Modernas vaccin i Finland.

Bild: Joel Saget/Lehtikuva-AFP

– Det viktigaste är att vi får fason på alla översättningar och instruktioner om doseringen och den information som sjukvårdsdistrikten och kommunerna behöver. Jag utgår från att vi har all dokumentation klar redan på torsdag, säger Sallinen.

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimeas främsta uppgift är nu att följa upp de biverkningar som Modernas vaccin ger upphov till och se till att vaccinationerna förlöper säkert.

Cirka 10 000 doser på väg nästa vecka

På Institutet för hälsa och välfärd är man redo att ta emot den första leveransen av Modernas vaccin inom de närmaste dagarna.

– Enligt preliminära uppgifter kommer vi att få cirka 10 000 vaccindoser i den första leveransen nästa vecka. Hur mycket vi får efter det är tills vidare oklart, säger ledande expert Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd.

Ledande expert Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd svarar för distributionen av Modernas coronavaccin i Finland. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Sverige får över 100 000 doser av Moderna om ett par veckor. Kan Finland räkna med lika stora leveranser?

– Det vet jag inte eftersom jag inte har fått ny information om Modernas leveranser till Finland. Jag utgår från att vi också får större leveranser eftersom det i början av veckan hette att Sverige skulle högst 30 000 doser. Den siffran har uppenbarligen nu uppdaterats, säger Kontio.

Hur ska Modernas vaccin distribueras i Finland?

– Vi tillämpar samma kriterier som tidigare. Det är befolkningsmängden och målgrupperna i sjukvårdsdistrikten som styr den geografiska fördelningen. Det är i huvudsak äldre över 70 som ska vaccineras med Modernas vaccin.

Kontio understryker att Modernas vaccin är lätt att förvara, vilket är en stor fördel i sammanhanget.

– Modernas vaccin kräver endast kylskåpstemperatur, vilket underlättar distributionen och vaccinationerna på till exempel äldreboenden.

Modernas vaccin är det andra vaccinet mot covid-19 som godkänns inom EU.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning