EU:s inrikesministrar diskuterade Afghanistan – "Vi måste se till att undvika en humanitär kris"

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) representerade Finland under tisdagens möte i Bryssel. Arkivbild. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Inrikesminister Maria Ohisalo ser många risker ifall en stor flyktingström från Afghanistan till EU uppstår. Det centrala är nu enligt henne att hindra att en humanitär kris uppstår i Afghanistan och dess närområde.

EU vill erbjuda stöd till Afghanistans grannländer för att undvika att stora flyktingsströmmar tar sig till Europa. Unionens inrikesministrar samlades för att diskutera frågan under ett extrainsatt möte i Bryssel på tisdagen.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger efter mötet att afghanerna kommer att behöva utomstående hjälp och stöd även efter att den akuta krisen är över.

–  Det mest centrala är att vi inte kan lämna afghanerna ensamma i krisen. Vi måste se till att undvika en humanitär kris i området, säger Ohisalo.

En humanitär kris kunde enligt Ohisalo leda till att en ny flyktingström till EU uppstår, och följderna av det kunde bli ödesdigra. I samband med flyktingströmmar ökar riskerna för att flyktingar utnyttjas och utsätts för bland annat människohandel.

Ohisalo säger att Finlands tidigare beslut att bevilja humanitärt bistånd till Afghanistan för sammanlagt 3 miljoner euro är en bra början, men hon betonar även att det behövs mer åtgärder för att hindra en humanitär kris.

Föreslår höjd flyktingkvot

Enligt Ohisalo är det nu också viktigt att EU:s medlemsländer aktivt tar emot kvotflyktingar från Afghanistan. Hon förespråkar även att Finland skulle höja sin flyktingkvot vad gäller afghaner.

– Kvoten kunde vara högre för Finlands del, och det är en fråga som kommer att diskuteras under budgetförhandlingarna.

Regeringens budgetförhandlingar sker på tisdag och onsdag nästa vecka.

Påverkar även säkerhetsläget i EU

EU:s inrikesministrar diskuterade under mötet även hur situationen i Afghanistan kan påverka säkerhetsläget utanför landets gränser.

Ohisalo förnekar inte att talibanernas maktövertag ökat osäkerheten även på andra håll.

– Det är ett faktum att krisen i Afghanistan påverkar säkerhetsläget såväl inne i landet som utanför. Vi måste noga följa med hur den här situationen påverkar risken för terrorism både i Afghanistans närområden och i EU, säger Ohisalo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning