EU:s blyförbud ett hot mot skidskytte

Traditionellt används miniatyrgevär i skidskytte. Bild: Minna Raitavuo/Lehtikuva

EU tänker förbjuda ammunition med bly – det kan bli slutet för skidskytte som sport.

EU-kommissionen planerar att förbjuda bly i jakt, fiske – och sportskytte. Det sistnämnda inkluderar skidskytte, där det än så länge inte finns någon alternativ ammunition.

– Vi ser allvarligt på det här. Vapnet är en viktig del av vår sport och i dag har vi inga alternativ till skyttet, säger IBU-styrelsemedlemmen Tore Bøygard till NRK.

IBU har prövat med laserskytte, men det fungerar inte bra i vintriga förhållanden. Snöar det är vapnen värdelösa. Ammunitionstillverkarna har också försökt få fram blyfri ammunition utan större framgångar.

– Det kan vara slutet för skidskytte som vi känner sporten, säger Endre Lunde som är kommunikationsdirektör vid försvarskoncernen Nammo.

Blyet samlas upp i samband med tävlingarna, men trots det hamnar en del av blyet i naturen. IBU:s exekutiva styrelse diskuterade frågan under sitt möte i veckan och konstaterade att ett förbud träder i kraft tidigast 2022.

– Vi gör allt för att se till att skidskytte fortsättningsvis kan utövas med traditionella miniatyrgevär. Det kan dock inte uteslutas att vi måste göra justeringar i framtiden, heter det i ett uttalande.

IBU-styrelsen beslöt dock att inte följa i internationella skidförbundet Fis spår och förbjuda fluorvalla. Fis beslöt i helgen att alla sorters fluorvalla förbjuds från och med nästa säsong.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning