EU:s blyförbud ett hot mot skidskytte

Traditionellt används miniatyrgevär i skidskytte. Bild: Minna Raitavuo/Lehtikuva

EU tänker förbjuda ammunition med bly – det kan bli slutet för skidskytte som sport.

EU-kommissionen planerar att förbjuda bly i jakt, fiske – och sportskytte. Det sistnämnda inkluderar skidskytte, där det än så länge inte finns någon alternativ ammunition.

– Vi ser allvarligt på det här. Vapnet är en viktig del av vår sport och i dag har vi inga alternativ till skyttet, säger IBU-styrelsemedlemmen Tore Bøygard till NRK.

IBU har prövat med laserskytte, men det fungerar inte bra i vintriga förhållanden. Snöar det är vapnen värdelösa. Ammunitionstillverkarna har också försökt få fram blyfri ammunition utan större framgångar.

– Det kan vara slutet för skidskytte som vi känner sporten, säger Endre Lunde som är kommunikationsdirektör vid försvarskoncernen Nammo.

Blyet samlas upp i samband med tävlingarna, men trots det hamnar en del av blyet i naturen. IBU:s exekutiva styrelse diskuterade frågan under sitt möte i veckan och konstaterade att ett förbud träder i kraft tidigast 2022.

– Vi gör allt för att se till att skidskytte fortsättningsvis kan utövas med traditionella miniatyrgevär. Det kan dock inte uteslutas att vi måste göra justeringar i framtiden, heter det i ett uttalande.

IBU-styrelsen beslöt dock att inte följa i internationella skidförbundet Fis spår och förbjuda fluorvalla. Fis beslöt i helgen att alla sorters fluorvalla förbjuds från och med nästa säsong.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning