EU:s återhämtningsfond delar riksdagen – "europeisk jordbävning om Finland säger nej"

Finansminister Matti Vanhanen säger att ett nej till EU:s gemensamma återhämtningsfond leder till en katastrof. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Finland är ett av de få länder som ännu inte har godkänt EU:s gemensamma återhämtningsfond och Europas blickar är nu riktade mot norr. I riksdagen går åsikterna om fonden kraftigt isär.

EU:s gemensamma återhämtningsfond väcker fortsättningsvis stort missnöje bland oppositionen, speciellt bland Sannfinländarna.

Det hettade stundvis till i plenisalen då återhämtningsfonden diskuterades under riksdagens frågetimme på torsdagen.

Frågan är speciellt aktuell just nu eftersom grundlagsutskottet i tisdags meddelade att två tredjedels majoritet kommer att behövas i riksdagen då omröstningen om Finlands deltagande i fonden sker.

Sannfinländarna vill se en folkomröstning om återhämtningsfonden. Samlingspartiet känner sig delat inför omröstningen i riksdagen eftersom partiet har en avgörande roll i om Finland godkänner återhämtningsfonden eller inte.

Regeringen kallar ett nej till fonden för en total katastrof.

"Maktöverföring till EU"

För tillfället är Europas blickar starkt riktade mot Finland eftersom landet är ett av de få medlemsländer som ännu inte godkänt fonden.

Sannfinländarna och Kristdemokraterna har tidigare meddelat att partierna inte godkänner fonden. Samlingspartiet har i sin tur meddelat att man kommer att rösta blankt då omröstningen sker.

Stundvis fick talmannen i plenisalen på torsdagen tillrättavisa ledamöter som talade på varandra och ljudnivån var under flera tillfällen hög.

Sannfinländarna ansåg att återhämtningsfonden är orättvis och att den inte gynnar finländarna.

– Paketet innebär en maktöverföring till EU och det sänker Finlands självbestämmanderätt. Skulle inte det krävas en folkomröstning innan Finland förs in i en inkomstöverföringsunion som denna, frågade Sannfinländarnas Rami Lehto.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo sade att återhämtningsfonden är en mycket svår fråga för partiet.

– Paketet är dåligt, men EU är viktigt för vårt parti. EU är livsviktigt för Finland. Det här handlar om en förhandling om Finlands ställning inom EU. Därför vill jag fråga vad det skulle innebära ur ekonomisk och säkerhetspolitisk vinkel om Finland säger nej till paketet, sade Orpo.

Om Finland säger nej?

Regeringen var tydlig i sin åsikt: om Finland säger nej till återhämtningsfonden kommer det att ha stora följder inte bara för Finland utan för hela EU.

Finansminister Matti Vanhanen (C) jämförde Finlands eventuella nej till fonden med en europeisk jordbävning eller en fullständig katastrof.

Vanhanen sade att Finlands nej skulle fälla hela fonden. Dessutom handlar det enligt honom inte enbart om återhämtningsfonden, utan även om EU:s långtidsbudget för de kommande sju åren.

– Det skulle vara en katastrof om EU mitt i denna coronakris skulle stå utan sin budget för de kommande sju åren. Unionen behöver sin budget.

Vanhanen sade att regeringen förhandlat om fonden utifrån det mandat som riksdagen i enlighet med Finlands grundlag gav regeringen.

– Ska vi nu ett år i efterhand plötsligt säga att mandatet inte spelar någon roll?

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sade att unionen lever i en tid då nya hot dyker upp utifrån. Haavisto sade att han själv varit nöjd över att unionen på sistone gemensamt starkt kunnat ta ställning till yttre hot.

– Det är alldeles klart att unionen också ur denna synvinkel är en säkerhetsunion för oss.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning