EU:s arktiska forum: Arktis värms upp dubbelt så snabbt som resten jorden

Det arktiska området värms upp dubbelt så snabbt som resten av jordklotet. Det sade EU-kommissionären Karmenu Vella, som ansvarar för EU:s arktiska politik, i dag. – Det som händer i det arktiska området påverkar hela världen.

Utrikesminister Timo Soini, som stod värd för EU:s första arktiska forum i Uleåborg, sade att det arktiska området behöver tillväxt, men på ett ansvarsfullt sätt.

Både Vella och Soini är besvikna på USA:s president Donald Trumps beslut att dra sig ur klimatavtalet från Paris. Soini sade att han skulle vilja vädja till Trump med att det är "bra business" att skydda det arktiska området.

Vella tillade att EU nu står mer enat än någonsin bakom klimatavtalet.

– För oss är planeten prioritet nummer ett också i fortsättningen, sade han.

Statsminister Juha Sipilä, EU-kommissionären Karmenu Vella, utrikesminister Timo Soini och EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini. Bild: Lehtikuva/Timo Heikkala

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46