EU:s arktiska forum: Arktis värms upp dubbelt så snabbt som resten jorden

Avsmältningen i Arktis har tilltagit under senare år. Bild: Leif Weckström

Det arktiska området värms upp dubbelt så snabbt som resten av jordklotet. Det sade EU-kommissionären Karmenu Vella, som ansvarar för EU:s arktiska politik, i dag. – Det som händer i det arktiska området påverkar hela världen.

Utrikesminister Timo Soini, som stod värd för EU:s första arktiska forum i Uleåborg, sade att det arktiska området behöver tillväxt, men på ett ansvarsfullt sätt.

Både Vella och Soini är besvikna på USA:s president Donald Trumps beslut att dra sig ur klimatavtalet från Paris. Soini sade att han skulle vilja vädja till Trump med att det är "bra business" att skydda det arktiska området.

Vella tillade att EU nu står mer enat än någonsin bakom klimatavtalet.

– För oss är planeten prioritet nummer ett också i fortsättningen, sade han.

Statsminister Juha Sipilä, EU-kommissionären Karmenu Vella, utrikesminister Timo Soini och EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini. Bild: Lehtikuva/Timo Heikkala

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning