Eurovisions sändning hackad med explosioner

En kort stund visades explosioner i stället för musik i webbsändningen från semifinalen. Bild: Sebastian Scheiner/TT-AP

I stället för musik visades explosioner för tittarna. Webbsändningen av semifinalen i Eurovision Song Contest hackades för tittarna i Israel.

I stället för semifinalen i Eurovision Song Contest visade webbsändningen animerade explosioner i Tel Aviv. Tv-kanalen Kan skyller hackerattacken på Hamas, den palestinska terrorstämplade grupp som styr i Gaza.

Den vanliga sändningen påverkades inte.

– Vi vet att det var ett försök, tydligen av Hamas, att vid en tidpunkt ta kontrollen över vår digitala sändning, säger tv-chefen Eldad Koblenz till israelisk radio.

– Men jag är glad över att kunna säga att vi efter ett par minuter kunde ta kontroll.

Tävlingsproducenten Christer Björkman som är på plats i Tel Aviv har dock inte märkt av hackerattacken.

– Jag har inte hört talas om det, så jag har inte så mycket att säga om det, men däremot vet jag att vi varje år utsätts för attacker som motarbetas i den mån det går, säger han till TT.

Många har frågat sig hur säkert jättearrangemanget ESC är i år, särskilt med tanke på att konflikten mellan Israel och militanta rörelser i Gaza nyligen blossat upp igen. Bland annat har EBU (European Broadcasting Union) vänt sig direkt till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på grund av den då bristande finansieringen av säkerheten, men enligt EBU-chefen Jon Ola Sand löper allt nu på som det ska rent säkerhetsmässigt.

Finalen i ESC äger rum den 18 maj och över 200 miljoner människor väntas se sändningarna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning