Europol: Människosmugglare har tjänat miljarder

En båt full av människor i väntan på att evakueras under en räddningsoperation vid den libyska kusten den femte november. Bild: Lehtikuva/AFP/Andreas Solaro

Kriminella gäng tjänade mellan tre och sex miljarder euro på människosmuggling förra året, uppger Robert Crepinko som leder Europols center för människosmuggling, EMSC.

Slovenen Robert Crepinko uppger att den lukrativa marknaden lockat kriminella gäng som tidigare sysslat med annat.

– Ett av de nya fenomenen är att till exempel organisationer som koncentrerat sig på narkotikasmuggling har börjat koncentrera sig på människosmuggling, säger Crepinko.

EU-polisen Europol vill inte gå ut med vilka tidigare kända brottsliga organisationer som bytt till en annan kriminell bana. Crepinko påminner ändå om att smugglingen ofta genomförs av ett stort nätverk, där de olika delarna påminner om underleverantörer i laglig verksamhet.

En liga - en nationalitet

I Norden erfar Europol att människosmugglarligorna i allmänhet är små och att alla aktörer är av samma nationalitet. Om man i stället ser över hela rutten från till exempel Mellanöstern till Norden så ser det annorlunda ut.

– I våra utredningar kopplades över hundra olika nationaliteter till människosmuggling. Grupperna kan vara små, med en eller två nationaliteter, eller stora gäng med över tio nationaliteter. Alla agerar hand i hand på rutten. Varje grupp bidrar med något eget kunnande som behövs i den kriminella affärsverksamheten, säger Crepinko.

Smugglarna gör reklam i sociala medier, där de också kan anställa tillfälliga chaufförer.

Viktigt kontrakt

Trots att antalet asylsökande i Europa har minskat så uppger myndigheterna att människosmuggling fortfarande är en lönsam affärsidé. Berndt Körner, vice chef för unionens gränsbevakning Frontex, uppger att flyktingkontraktet mellan EU och Turkiet dämpat människoströmmarna rejält. Det gäller ändå inte överallt.

– Om vi ser på hela årets utveckling så har mängderna minskat klart. En motsatt utveckling finns i rutten kring mitten av Medelhavet, säger österrikaren Körner.

Både Crepinko och Körner uppger att de europeiska politikernas mest potentiellt effektiva åtgärder för att minska flyktingströmmarna är att jobba för bättre förhållanden i Mellanöstern och ett slut på krigen, inte minst i Syrien.

Crepinko och Körner deltar i en nordisk, två dagar lång poliskonferens som inleddes i Helsingfors på onsdagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning