Europol: Islamiska staten riktar in sig på unga kvinnor – begär att kvinnor och barn "tar större ansvar"

Europol oroas av att terrorrörelsen IS i allt högre grad söker unga kvinnliga rekryter. Arkivbild av polisorganisationens högkvarter i nederländska Haag. Bild: Peter Dejong/TT-AP

Terrorrörelsen IS riktar in sig på unga kvinnor i nya försök att rekrytera medlemmar, enligt EU:s polisorganisation Europol.

– IS propaganda riktar sig till kvinnor mellan 16 och 25, säger Manuel Navarette, chef vid Europols enhet för kontraterrorism, och tillägger att organisationen tycks begära att kvinnor och barn och unga ska ta ett större ansvar i dess aktiviteter.

Organisationen har tagit fram en rapport i ämnet, där det beskrivs hur IS ultrakonservativa syn på kvinnor har justerats något, för att de ska ta en mer aktiv roll inom rörelsen.

"Det finns en oro att denna ökande inblandning av kvinnor kan bana väg för potentiellt stora förändringar i jihadistkvinnors roll i framtiden", står det i Europols rapport.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46