Europas striktaste abortlagar under lupp i Storbritannien

Abortlagen har varit föremål för nordirländska protester i flera repriser. Bild: EPA/PAUL MCERLANE

I Nordirland är abort bara lagligt om moderns liv är i fara. Det längsta möjliga straffet för en olaglig abort är en livstidsdom. Det bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter anser representanter från FN. Lagstiftningen prövas nu i Storbritanniens högsta domstol.

I fjol dömdes en 21-årig nordirländsk kvinna till ett villkorligt fängelsestraff på 12 månader. Hennes brott? En olaglig abort. Kvinnan blev gravid då hon var 19 men ville inte behålla barnet. Hon hade inte råd att resa till England för att göra abort och köpte därför abortpiller på nätet. En vän hon delade lägenhet med rapporterade henne till polisen.

Nordirlands abortlagstiftning är närmare 150 år gammal. Försöken att förnya den nådde domstolarna för tre år sedan. I december 2015 beslöt Belfast High Court att abortlagstiftningen i Nordirland bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter i sådana fall där kvinnan utsatts för våldtäkt eller incest eller där fostret inte väntas överleva.

Nordirlands justitiedepartement överklagade beslutet och målet hördes igen i juni. Då beslöt tre av regionens tyngsta domare att upprätthålla lagstiftningen. I oktober togs målet upp i Storbritanniens högsta domstol. Aktivistgrupper och välgörenhetsorganisationer från Storbritannien argumenterar att lagstiftningen är "förnedrande och omänsklig". Målet hördes i tre dagar.

I fjol reste 724 kvinnor från Nordirland till andra delar av Storbritannien för att göra abort på privatklinik. Kostnaderna för en resa uppskattas ligga på mellan 670 och 2 250 euro.

Antalet kvinnor som gjort resan har minskat under de senaste åren eftersom det blivit enklare att köpa abortpiller på nätet. Pillren tas hemma, utan läkarhjälp eller vård. De som söker läkarhjälp hotas av fängelsestraff.

Den brittiska regeringen har agerat för att göra det lättare för kvinnor i Nordirland att göra abort trots att frågan är känslig för Storbritanniens premiärminister Theresa May. Hon är beroende av nordirländska DUP:s röster för att få majoritet i parlamentet. DUP är abortmotståndare och partiledaren Arlene Foster har lovat att upprätthålla abortlagstiftningen på Nordirland.

I juni lovade Westminster att de betalar räkningen för de nordirländska kvinnor som väljer att göra abort i andra delar av Storbritannien. Förra månaden meddelade jämställdhetsminister Justine Greening att regeringen också täcker resekostnaderna för kvinnor med låg inkomst.

Processen ska förenklas genom en "bokningstjänst" som hjälper kvinnor i Nordirland att resa till andra delar av Storbritannien för att göra abort. Systemet införs före årsskiftet. Abortmotståndare har kallat det en skandal och en "odemokratisk vanära".

Antalet lagliga aborter i Nordirland sjönk till 16 mellan 2014 och 2015, från 23 under de föregående tolv månaderna. Regionen har 1,8 miljoner invånare. I England och Wales, som har en befolkning på 56 miljoner, gjordes närmare 185 000 aborter under samma period.

Abort är lagligt i Nordirland om moderns liv är hotat eller graviditeten kan leda till permanenta "fysiska eller mentala" skador. Men exakt hur riktlinjerna ska tolkas är oklart. Enligt the Guardian innebär det att läkare och sjukskötare under en längre tid arbetat i ett "klimat av rädsla" där det enklaste beslutet varit att inte genomföra aborter eller ge patienter råd om abort.

I september meddelade åklagarmyndigheten i Nordirland att vårdpersonal som ger patienter råd om abort inte kommer att åtalas.

I högsta domstolen argumenterade advokaten Nathalie Lieven, som representerar Northern Ireland Human Rights Commission, att möjligheten att resa till det övriga Storbritannien för att göra abort inte ska bli ett sätt för Nordirland att undvika frågan.

Högsta domstolens beslut väntas nästa år.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning