Europas skolelever snart tillbaka i bänkarna

Europa har man i stor utsträckning stängt skolor för undervisning under pandemin, men på många håll är eleverna välkomna i skolans lokaler i augusti eller september. Finland stängde skolorna under vårterminen, men de öppnade i slutet av vårterminen. Här är ett axplock av länder och hur de gör med skolstarten.

Tyskland

I början på veckan var det dags för skolelever på en del håll i Tyskland att starta med den fysiska undervisningen, som i den nordöstra delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

Skolor över hela landet stängde i mars.

Det tyska skolåret 2020-2021 börjar mellan den 3 augusti och den 14 september, beroende på delstat.

Frankrike

I Frankrike stängdes skolorna i mitten på mars. De började gradvis öppnas igen från mitten på maj.

Den 14 juni deklarerade president Emmanuel Macron att skolstart för grundskoleelever den 22 juni var obligatoriskt.

Storbritannien

Nästan alla skolbarn kommer att återvända till klassrummen i september. I Skottland väntas de tillbaka redan senare i augusti. Skolorna har fått rådet att inledningsvis inta en så kallad "bubble approach" och dela in eleverna i mindre grupper.

Det var i mars som skolorna i Storbritannien stängde, med undantag för barn till föräldrar som arbetar inom vård och polis och vissa andra samhällsviktiga yrken.

Italien

Den 14 september återvänder de flesta italienska elever till skolbänken. Men startdatumet varierar från region till region och somliga elever börjar inte förrän den 24 september.

Italien var ett av få länder som valde att ha skolorna stängda för fysisk undervisning, efter att ha lättat på restriktionerna på andra områden i samhället.

Spanien

I början på juni började skoleleverna gradvis att återvända. Spanien, som införde strikta restriktioner i mars, började lätta upp dessa i maj.

Norge

I Norge började man lätta upp på coronarestriktionerna i början på april och i slutet på månaden öppnade skolorna igen. Den 12 mars stängdes stora delar av samhället, däribland skolorna.

Danmark

Danmark var ett av de första länderna i Europa som beslutade om en nedstängning. I mitten på april började restriktionerna att lättas upp och elever i de lägre klasserna fick gå tillbaka till skolan. I mitten på maj fick även 12-16-åringarna påbörja undervisning på plats igen.

Finland

Redan i pandemins början valde Finland att stänga alla skolor. Skolorna var stängda från mitten på mars till mitten på maj.

Island

I likhet med Sverige beslutade Island att hålla sina grundskolor öppna.

Sverige

Sverige har hållit grundskolorna öppna för undervisning medan studier på högre nivå har skett på distans. Till höstterminen ska gymnasieundervisning åter kunna ske i skolorna.

Källor: Reuters, BBC, Corriere della sera, France 24 med flera.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning