Europas populister gläds över Orbáns seger

Ungerns premiärminister Viktor Orbán hyllas av meningsfränder i Europa.Bild: Lehtikuva/AFP/Ferenc Isza

Från Europas konservativa och högerpopulistiska partier duggar gratulationer till Ungerns valvinnare Viktor Orbán tätt. Även den tyske inrikesministern lyckönskar den ungerske premiärministern. Men Tysklands förbundskansler Angela Merkel är svalare i sin reaktion.

Polen och Ungern har fått en allt närmare relation sedan det polska parlamentsvalet 2015, där konservativa Lag och rättvisa (PIS) vann klart. Regeringschefen Mateusz Morawiecki var därför inte sen med att gratulera sin ungerske kollega.

– Vägen till reform är aldrig enkel, stödet från en samhällsmajoritet visar att det är mödan värt, twittrar Morawiecki.

Även från tjeckiskt håll möttes Fidesz valvinst av glada tillrop. Landets premiärminister Andrej Babis gratulerade via Twitter Orbán till en "övertygande" seger och skriver även att han ser fram emot ett fortsatt samarbete länderna emellan.

Tydligt mönster

De två regeringschefernas lyckönskningar är en del av det mönster som går att skönja bland högerpopulistiska ledare i Europa: franska Nationella frontens Marine Le Pen och nederländska Frihetspartiets Geert Wilders är två andra twittrare som gläds åt Orbáns valvinst.

Från Tyskland kommer både gratulationer och mer försiktiga uttalanden. Landets inrikesminister Horst Seehofer, som länge backat Orbán, säger till tyska medier att han anser att EU borde sluta med sin "arroganta och nedlåtande" inställning till mindre medlemsstater som Ungern.

En stund senare hördes dock bitvis annorlunda tongångar från Berlin när Steffen Seibert, talesperson för den tyska regeringen, meddelade att förbundskansler Angela Merkel är beredd att fortsätta samarbeta med Ungern trots att de två länderna har skilda uppfattningar i vissa frågor.

– Det är ganska uppenbart att det även finns kontroversiella frågor för vårt samarbete, våra olika inställningar till migrationspolitiken är en sådan, säger Steffen Seibert.

Omstridd ledare

Sent på söndagskvällen utropade Viktor Orbán seger för sitt parti Fidesz i det ungerska parlamentsvalet. Det höga valdeltagandet – 68,8 procent – hade förutspåtts gynna oppositionen, men så blev det inte, i stället plockade Fidesz hem omkring 49 procent av rösterna. Det skulle kunna ge dem en så kallade supermajoritet i parlamentet, vilket kan möjliggöra grundlagsändringar.

Då ett preliminärt valresultat stod klart meddelade partiledarna för både Socialisterna och högerextrema Jobbik att de avgår. Jobbik hade inför valet tonat ned sin främlingsfientliga retorik och i stället fokuserat på korruption, en stor fråga i ungersk politik. Men partiet hamnade med sina knappa 20 procent långt bakom Fidesz. Därefter kom Socialistpartiet på 12 och miljöpartiet LMP på ungefär 7 procent.

Orbán är en omstridd ledare, som inför valet slagit in på en allt mer nationalistisk kurs. Fidesz valkampanj har fått hård kritik både i Ungern och utomlands. Partiet har bland annat anklagat miljardären George Soros för att ha försökt styra valutgången.

Fakta

Ungerska valet

Ungerska parlamentet har i dag 199 platser. 106 ledamöter väljs lokalt genom enkel majoritet. Resterande 93 platser tillsätts genom en nationell lista. Valsystemet gynnar de större partierna eftersom en lokalt valt politiker kan skicka vidare de röster hen inte behövde till en nationell kandidat.

Efter ändringar i valsystemet som Orbán drev igenom då han vunnit första gången 2010 räckte det i valet 2014 med 45 procent av rösterna för att Fidesz skulle få "supermajoritet", två tredjedelar av platserna.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00