Europas bästa kasperteater – snart i Baku

Förbundskapten Kasper Hjulmand har vänt på den danska kälken efter den dramatiska premiärförlusten mot Finland. Bild: AP/TT/Peter Dejong

Kasperteatern står för skådespelet i Europas fotboll just nu. Nu väntar Baku på nästa föreställning för Hjulmands gäng. Och Danmark drömmer om sommaren 1992.

Den där gången på Nya Ullevi i Göteborg en gång i tiden var ju något unikt. Inte kan det hända igen att lilla Danmark, med bara knappt sex miljoner invånare, vinner ett stort fotbollsmästerskap?

Eller?

Efter 4–1 mot Ryssland och 4–0 mot Wales börjar i alla fall danska fotbollsjournalister ställa frågan om det är möjligt att vinna hela turneringen.

Fast förbundskaptenen håller tillbaka. Lite grann.

– Vi tror riktigt mycket på varandra, den här gruppen, de kvaliteter som vi har. Men det är ingen idé att tänka för långt fram. Vi har en väldigt svår match framför oss, säger Kasper Hjulmand om väntande kvartsfinal efter utskåpningen av Wales i EM-åttondelsfinalen i lördags.

Lyckotröja?

Hjulmand tog över som dansk förbundskapten i fjol somras och har varit en omedelbar succé. I Nations League i höstas besegrades England på Wembley med 1-0. VM-kvalet har inletts med tre raka segrar och målskillnaden 14–0. Och i EM har man nu gjort fyra mål i två matcher på raken – vilket ingen gjort förut.

Och det mesta i Hjulmands lyckotröja.

– Jag gör allt för att inte bli vidskeplig, men jag har haft den här tröjan på mig på Wembley, i Österrike (när Danmark vann borta med 4–0 i VM-kvalet i våras) och mot Ryssland. Så jag tänkte att jag sätter på mig den igen. Den behöver nog sköljas innan Baku, men jag tror den ska med i alla fall, säger förbundskaptenen på sin presskonferens i Amsterdam.

Många fans

Det är just i Baku som Danmarks nästa match går, i kvartsfinalen på lördag, den 3 juli.

Danska resebyråer lär få fullt upp med att försöka sy ihop resor till Azerbajdzjan. Klart är i alla fall att Danmark har lyfts rejält av publikstödet hittills i EM, såväl hemma i Köpenhamn som i åttondelsfinalen i Amsterdam.

Då hela staden kändes rödvit, med tusentals danska fans på plats.

– Det var en fantastisk känsla att spela på hemmaplan – i Amsterdam, säger mittfältsmotorn Thomas Delaney.

Kasperteater

Danmark har inte bara imponerat spelmässigt i EM. Man har också gjort det genom att resa sig efter hjärtstoppet på fixstjärnan Christian Eriksen i första matchen och trots att skador tvingat förbundskaptenen att flytta om i laget.

Yussuf Poulsen stod för två mål i gruppspelet – varpå ersättaren Kasper Dolberg gjorde två mål i åttondelen.

– Hans första mål var ett helt vanvettigt avslut. Det var en rent kunglig prestation, säger Kasper Hjulmand – som skrattar glatt åt jämförelsen med en kasperteater.

– Vi har en bra grupp av kasprar i laget. En sitter bredvid mig och en står i målet (Kasper Schmeichel). På lördag attackerar vi igen, lovar Hjulmand efter segern mot Wales.

Danmark möter vinnaren av matchparet Nederländerna-Tjeckien i EM-kvartsfinalen.

Danmark tog sig till EM-semifinal redan 1964, i det gamla EM-systemet då turneringen inledningsvis spelades i cupform med hemma- och bortamöten.

Så här har det gått i landets 13 tidigare slutspel på herrsidan i VM och EM:

EM 1964: fjärdeplats, efter 1–3 mot Ungern i match om tredje pris.

EM 1984: ut i semifinal, efter straffar mot Spanien.

VM 1986: ut i åttondelsfinal mot Spanien, 1–5.

EM 1988: ut i gruppspelet.

EM 1992: guld via 2–0 mot Tyskland i finalen.

EM 1996: ut i gruppspelet.

VM 1998: ut i kvartsfinal, 2–3 mot Brasilien.

EM 2000: ut i gruppspelet.

VM 2002: ut i åttondelsfinal, 0–3 mot England.

EM 2004: ut i kvartsfinal, 0–3 mot Tjeckien.

VM 2010: ut i gruppspelet.

EM 2012: ut i gruppspelet.

VM 2018: ut i åttondelsfinal, efter straffar mot Kroatien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning