Europartier med svarta får

Några gröna i EU-parlamentet har uppmanat EU-kommissionen att starta en likadan rättsstatsprocedur mot Rumänien som mot Polen tidigare.

Det är inte bara de moderata konservativas europeiska parti EPP som har problem med ett av sina medlemspartier, ungerska Fidesz. Också de europeiska socialdemokraterna (PES/S&D) och liberalerna (Alde) har sina svarta får, i synnerhet i Rumänien.

Den rumänska regeringen, som leds av socialisterna (PSD) tillsammans med liberalerna (som råkar ha samma namn, Alde, som det europeiska partiet), har sedan början av 2017 varit föremål för stora demonstrationer, framför allt för dess strävan att minska straffen för korruption samt underställa rättssystemet politisk kontroll. Ett slags kulmen nåddes 10 augusti i år, då cirka 400 demonstranter skadades på grund av polisens hårda framfart.

Regeringens "starke man" är inte premiärministern Viorica Dancila utan socialistpartiets ledare Liviu Dragnea, som sägs inta samma ställning som Jarosław Kaczyński i Polen. Kaczyński styr som ledare för regeringspartiet "Lag och rättvisa" (PiS) utan att sitta i regeringen. Dragnea dömdes i juni i år till tre och ett halvt år fängelse för korruption, men har överklagat domen. På grund av en tidigare dom kunde han inte bli premiärminister men fortsätter trots det att utöva makt.

I en kommentar till de senaste demonstrationerna betecknade han dem som ett kuppförsök finansierat av multinationella bolag. Han antydde att också den ungerskfödde mångmiljonären George Soros hade ett finger med i spelet. På det sättet ansluter han sig till samma kör som förre slovakiske premiärministern Robert Fico, också han socialist, som i vintras hävdade att Soros tillsammans med landets president Andrej Kiska konspirerat för att fälla regeringen. Den tredje i kören mot Soros är Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Jag har inte sett att det europeiska socialistpartiet skulle ha reagerat mot vare sig Fico eller Dragnea. Däremot har danska socialdemokrater krävt att PES utesluter rumänska PSD. Och av samma skäl har liberaler i Österrike krävt att rumänska Alde utesluts ur europeiska Alde. Finländska broderpartier är SDP i PES samt Centern och SFP i Alde. Några gröna i EU-parlamentet har uppmanat EU-kommissionen att starta en likadan rättsstatsprocedur mot Rumänien som mot Polen tidigare. Det kan i teorin leda till att ett land fråntas sin rösträtt i EU. Det kommer inte att ske eftersom det i sista hand kräver enhällighet i rådet.

Lika handfallet som de europeiska socialisterna och liberalerna har också EPP (dit Samlingspartiet och KD hör) varit i sin inställning till Viktor Orbáns Fidesz i Ungern. Också där har krav framförts om att utesluta Fidesz, bland annat av nederländska CDA. Det som håller kvar Fidesz är att EPP är rädd att förlora ställningen som största parti i EU-parlamentet i nästa års EU-val. Visserligen är den ställningen knappast beroende av Fidesz mandat. Men om Fidesz utesluts kan det dra med sig andra från EPP, till exempel bajerska CSU, österrikiska förbundskanslern Sebastian Kurz parti ÖVP och de franska republikanerna, vilka tillsammans med några populistpartier skulle kunna bilda en stark grupp till höger om EPP.

Bjarne Nitovuori fri publicist och tidigare politisk journalist vid HBL

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning