Europaparlamentets prognos: Fyra platser till SDP – inga till SFP

I maj blir det Europaparlamentsval. Bild: SPT

EPP ser ut att hålla sin position som den största gruppen i parlamentet.

Europaparlamentet har publicerat en prognos inför EU-valet i vår. Prognosen utgår från partimätningar i medlemsländerna och enligt den skulle Europeiska folkpartiet (EPP) bli det största partiet med 183 platser. I EPP ingår Samlingspartiet och Kristdemokraterna.

Det näststörsta partiet skulle bli socialdemokratiska S&D-gruppen. SFP:s och Centerns grupp centerliberala Alde skulle bli tredjestörst och gå förbi euroskeptiska ECR, där Sannfinländarna ingår. På grund av brexit lämnar konservativa partiet i Storbritannien ECR.

Tietoykkönen har genomfört undersökningen i Finland. Enligt prognosen skulle SDP bli störst med 4 platser, Samlingspartiet få 3 platser, Centern, De gröna och Sannfinländarna två och VF en plats. KD, SFP och Blå skulle bli utan plats.

I valet 2014 var valdeltagandet endast 41 procent och ett så lågt valdeltagande kan få valresultatet att avvika från partimätningarna.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning