Europaparlamentets prognos: Fyra platser till SDP – inga till SFP

I maj blir det Europaparlamentsval. Bild: SPT

EPP ser ut att hålla sin position som den största gruppen i parlamentet.

Europaparlamentet har publicerat en prognos inför EU-valet i vår. Prognosen utgår från partimätningar i medlemsländerna och enligt den skulle Europeiska folkpartiet (EPP) bli det största partiet med 183 platser. I EPP ingår Samlingspartiet och Kristdemokraterna.

Det näststörsta partiet skulle bli socialdemokratiska S&D-gruppen. SFP:s och Centerns grupp centerliberala Alde skulle bli tredjestörst och gå förbi euroskeptiska ECR, där Sannfinländarna ingår. På grund av brexit lämnar konservativa partiet i Storbritannien ECR.

Tietoykkönen har genomfört undersökningen i Finland. Enligt prognosen skulle SDP bli störst med 4 platser, Samlingspartiet få 3 platser, Centern, De gröna och Sannfinländarna två och VF en plats. KD, SFP och Blå skulle bli utan plats.

I valet 2014 var valdeltagandet endast 41 procent och ett så lågt valdeltagande kan få valresultatet att avvika från partimätningarna.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02