Europaminister Tuppurainen: "Det är en styrka att kunna båda inhemska språken"

Europaminister Tytti Tuppurainen är själv finskspråkig, men säger att hon insett vilken styrka det är att kunna uttrycka sig på bägge inhemska språken. Bild: Kenzo Tribouillard/Lehtikuva-AFP

Inget tidigare regeringsprogram har lyft upp svenskan så högt som vårt nuvarande, säger europaminister Tytti Tuppurainen på FSD:s partikongress.

– Vi socialdemokrater har orsak att vara stolta. Inget tidigare regeringsprogram har lyft tvåspråkigheten så starkt som det nuvarande gör, säger Europaminister Tytti Tuppurainen under Finlands svenska socialdemokraters partikongress i Karis på lördagen.

Tuppurainen kommer själv från Uleåborg och hennes modersmål är finska.

– Jag vet att det inte alltid är så lätt att uttrycka sig på det andra inhemska språket, men jag har insett att det är en styrka att kunna uttrycka sig på båda inhemska språken, säger Tuppurainen.

Bland annat säger regeringsprogrammet nu att nationalspråksstrategin ska uppdateras och att man strävar efter att införa det andra inhemska språket som obligatoriskt i studentexamen.

Regeringen ska också se till att de språkliga rättigheterna är säkerställda i myndigheternas verksamhet, inom förvaltningen och vid lagberedningen. Med hjälp av utbildning och personalrekrytering säger Tuppurainen att regeringen också ska se till att även säkerhetsmyndigheterna har faktisk beredskap att betjäna allmänheten på både finska och svenska.

– Inte illa tycker jag. Vad tycker ni?

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning