Europaminister Terho vill banta EU efter Brexit

Europaminister Sampo Terho (Blå) tycker att EU:s budget ska krympa efter att Storbritannien lämnat unionen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå) anser att EU:s budget ska skäras ner efter att nettobetalaren Storbritannien lämnar unionen. Till exempel skulle EU klara sig bra utan Europeiska regionkommittén.

Efter att nettobetalaren Storbritannien lämnat Europeiska unionen uppstår det ett gapande hål i EU:s budget. Blå framtid vill att Finland håller fast vid att Storbritanniens utträde syns i EU:s finansiering i sin helhet, anser Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå).

Terho uttalar sig i sin blogg. Terhos blogg har väckt en del uppmärksamhet på sistone till följd av inlägg där han kritiserat riksdagens och regeringens arbete.

– När EU krymper, ska EU:s budget krympa, skriver Terho.

Han anser att det enklaste sättet att banta ner EU:s budget är att avskaffa sådan administration och sådana funktioner som inte är absolut nödvändiga.

Terho föreslår att EU-parlamentets månatliga sessioner i Strasbourg avslutas. Enligt honom skulle de ge besparingar på 180 miljoner euro. Därtill orsakar resandet mellan Bryssel och Strasbourg onödig belastning på miljön och de anställda, konstaterar Terho.

– För det andra måste man våga avsluta sådana EU-organ som inte är absolut nödvändiga. Jag skulle börja med Europeiska regionkommittén. Den är en uttalandeautomat vars åsikter kan delges beslutsfattarna även på annat sätt. Kommittén fattar inga självständiga beslut och kostar trots det nästan 100 miljoner euro per år, skriver Terho.

Europeiska regionkommittén är ett EU-organ som syftar till att göra EU-ländernas regioner synliga inom beslutsfattandet. Kommittén har 350 medlemmar som jobbar som regionpolitiker i sina hemregioner.

Blå framtid anser att budgetfrågan är nära anknuten till den aktuella diskussionen om EU:s framtid.

– Storbritanniens utträde får inte leda till ökade inkomstöverföringar eller en ökning i Finlands avgifter. Det är ett misstag att tro att unionen blir starkare genom inkomstöverföringar. Förespråkarna av federalism bör även minnas att Storbritanniens roll som nettobetalare var en central orsak till Brexit.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03