Europadomstolen tar inte upp Breiviks fall

Den terrordömde massmördaren Anders Behring Breivik, som numera kallar sig Fjotolf Hansen, 2017.Bild: Lise Aaserud/AP/TT

Europadomstolen i Strasbourg tar inte upp den norske massmördaren Anders Behring Breiviks klagan över hur han behandlas i fängelset.Ordförande i Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF) kallar Breiviks försök för "ynkligt".

– Detta har varit ett ynkligt försök av barnamördaren att få uppmärksamhet kring sig själv, säger förbundsordförande Mani Hussaini, enligt den norska nyhetsbyrån NTB.

Liksom Norges Högsta domstol nekar alltså Europadomstolen Breivik prövningstillstånd när det gäller påståendet att hans rättigheter skulle kränkas i fängelset.

Därmed har Breivik nått vägs ände i frågan. "Beslutet är slutgiltigt", skriver domstolen.

Den för terroristbrott dömde massmördaren, som nu kallar sig Fjotolf Hansen, fick först delvis rätt i första instans i Norge, men förlorade i motsvarande hovrätten. Han anser att omfattningen av isolering och kontroll i fängelset strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Men så är det inte, anser Europadomstolen som kallar överklagandet "uppenbart ogrundat".

Brevik mördade 69 människor den 22 juli 2011 på Utøya, där AUF hade sommarläger, och ytterligare 8 i regeringskvarteren i Oslo. För det avtjänar han 21 års så kallad förvaring.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00