Europadomstol slår fast: Sex är viktigt för äldre kvinnor

Europadomstolen för mänskliga rättigheter slår fast att vikten av sex inte avtar med åldern.Bild: Mostphotos

Europadomstolen för mänskliga rättigheter i franska Strasbourg slår fast att det var diskriminering när portugisiska domare argumenterade för att vikten av sex avtar med kvinnors ålder.

Fallet gäller en 50-årig portugisisk kvinna som, efter en misslyckad gynekologisk operation 1995, inte längre kunde ha samlag och fick kompensation för fysiskt och psykiskt lidande.

Men efter att sjukhuset överklagat minskade en domstol i Lissabon skadeståndet med en tredjedel 2013. Domarna argumenterade för att sex inte längre var lika viktigt för kvinnan på grund av hennes ålder och eftersom hon hade två barn.

Nu får kvinnan rätt i människorättsdomstolen, som dömer den portugisiska staten att betala omkring 5 700 euro till kvinnan.

Domstolen noterar också att det portugisiska domstolsväsendet inte resonerat på samma sätt i två liknande fall som gäller kompensation till manliga patienter.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00