Europa smygöppnar kulturlivet

Akropolis och Parthenons tempel välkomnar besökarna från och med den 18 maj. Bild: L vland, Marianne

Stora delar av Europa har varit igenbommade sedan coronaviruset började spridas i mars. När försommaren gör entré öppnar kulturinstitutioner igen.

I Berlin i Tyskland öppnade biblioteken på måndagen och några av stadens mest populära museer, däribland Pergamonmuseet, Altes museum och Museum für Naturkunde tar emot ett begränsat antal besökare från tisdag.

Alla ombeds komma med egna munskydd och hålla två meters avstånd till andra besökare. Biograferna i Berlin får eventuellt öppna efter 5 juni men ingen teater tar emot publik förrän i augusti som det ser ut nu. I de andra tyska delstaterna varierar öppningstakten, men biografer och teatrar förblir stängda överlag.

I Norge kan däremot drömmen om levande teater snart gå i uppfyllelse för åtminstone några. Nationaltheatret i Oslo öppnar för publika föreställningar för högst 50 personer redan den 19 maj. Den traditionella 17 maj-matinén ges för första gången digitalt för att fler ska kunna se den.

"Det känns väldigt bra att kunna andas ut igen och säga 'Välkommen till teatern'! Nu pågår arbetet för att öppna dörrarna för allmänheten, om än på ett annat sätt än vi är vana vid, med en stark betoning på infektionsbekämpning och med en för närvarande begränsad repertoar", säger teaterdirektör Hanne Tømta i ett uttalande på teaterns hemsida.

Akropolis i Grekland – och andra stora turistmål från antiken – har legat öde i två månader men tar emot besökare på nytt från den 18 maj. Även museer i Italien har fått tillåtelse att öppna då.

De grekiska förblir stängda till mitten av juni, medan utomhusföreställningar kan genomföras i mitten av juli, dock med särskilda regler för distansering och hygien, uppger Reuters.

Stegvis fransk öppning

Spaniens mest välbesökta konstmuseum, Museo Reina Sofía, förbereder sig på att öppna i början av juni. Även de spanska museerna måste uppfylla bestämmelser om avstånd och tar endast emot en tredjedel av den vanliga mängden besökare.

På Reina Sofía, som hyser Picassos Guernica, måste museibesökaren också cirkulera i samma riktning för att inte gå in i varandra, särskilda kameror ska kontrollera besökarnas kroppstemperatur, och det ska också bli enklare att tvätta händerna, skriver AFP.

Frankrike öppnar stegvis, vilket betyder att enbart de små museerna, biblioteken och bokhandlarna kan ta emot besökare från och med måndagen den 11 maj. De stora museerna, biograferna, teatrarna och konsertsalarna förblir stängda i väntan på nya regeringsbesked i slutet av maj.

Mångmiljonförluster

När museerna väl öppnar kommer det, i framtiden, inte att bli med lika många stora internationella utställningar som tidigare, tror Laurence de Cars, chef för Musée d'Orsay. Såväl de nya sanitära reglerna som ekologiska realiteter gör att museerna måste bygga sina tillfälliga utställningar utifrån egna samlingar, vilket inte kräver lika omfattande flygtransporter.

La Philharmonie, det stora nybyggda konserthuset i Paris, har sedan stängningen i mitten av mars förlorat 13 miljoner euro på inställda konserter, skriver Le Figaro.

I slutet av maj ska man försöka ha digitala konserter med högst 13 musiker på scenen och utan publik. I en orkester där medelåldern är 50 år handlar det inte bara om publikens säkerhet utan också om musikernas.

Storbritannien: Teatrarna i London håller stängt juni ut. De brittiska biograferna hoppas få öppna i slutet av juni och har uppvaktat regeringen med ett förslag på säkerhetsåtgärder, enligt Variety.

Italien: Italienska museer och bokhandlar tillåts öppna från den 18 maj. Den italienska regeringen har inte angivit något datum för teatrarna. La Scala i Milano siktar på att öppna i september med en föreställning av Giuseppe Verdis Requiem. Den italienska film- och tv-produktionen återupptas på allvar i juni, enligt Variety.

Belgien: Öppnar museer den 19 maj, dock med säkerhetsföreskrifter från regeringen.

Frankrike: Kulturella händelser med en publik på över 5 000 personer kommer att äga rum tidigast i september.

Nederländerna: Teatrar och konsertlokaler får öppna från och med måndag 11 maj, dock enbart för 30 besökare åt gången, inklusive de anställda själva, uppger NME. Besökarna måste också hålla sig 1,5 meter från varandra.

Norge: Nöjesparker får öppna 1 juni. Offentliga arrangemang med upp till 50 deltagare är tillåtna. 15 juni kan det ökas till 200 personer, enligt NRK.

Danmark: Biblioteken öppnar den 18 maj, dock enbart för boklån.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning