Europa har öppnat, men inte för svenskar

Tysk polis på en väg utanför gränsstaden Passau. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Nu öppnar många europeiska länder sina gränser som har varit stängda under coronakrisen.

Den 15 juni var ett efterlängtat datum för semestersugna européer. Men när många länder på måndagen öppnade sina gränser fick svenskarna på flera håll se sig bortvalda för turister från länder där smittan inte är lika utbredd – trots EU-kommissionens rekommendation om fritt resande inom unionen från och med just 15 juni.

Danmark öppnar sina gränser för turister från Tyskland, Norge och Island medan svenskar endast tillåts resa in med särskilda skäl, till exempel de som arbetar eller har sommarstuga eller partner i landet. Även transitresor till flygplatsen Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

Danmark

Den 15 juni öppnar gränsen för turister från Tyskland, Norge och Island. Svenska turister är inte välkomna.

Svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga där, dansk partner eller annan nära familj i landet kan dock passera gränsen. Även transitresor till Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

Nya resebesked för svenskar kan komma under sommaren. De svenska och danska regeringarna pratar om att eventuellt bara öppna upp för Öresundsregionen till att börja med.

Norge

De flesta svenskar får fortfarande inte resa till Norge i sommar – när landet öppnar för Norden på måndagen är bara gotlänningar välkomna. Beskedet från statsminister Erna Solberg väckte många frågor, men motiveras med att Gotland är den enda svenska region där smittspridningen är under kontroll.

Jobbresor tillåts utan krav på att sitta tio dagar i karantän.

Tyskland

Den tysk-danska gränsen öppnar för turister den 15 juni, samma datum som landets globala reseavrådan ändras och tyskarna kan resa fritt till andra EU-länder.

Tyskland har redan lättat på gränsreglerna för flera grannländer, men den 15 juni väntas en större öppning ske för EU-länder plus några europeiska länder till.

Olika restriktioner för social distansering gäller till 29 juni. Restriktioner och eventuella karantänsregler kan se olika ut i olika delstater, men i största delen av Tyskland får svenskar räkna med två veckors karantän.

Frankrike

Planerar att öppna för turister från andra EU-länder den 15 juni.

Krav på karantän kommer endast att vara kvar för medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän, i dag till exempel Spanien och Storbritannien. Krav på friskhetsintyg för inresande beräknas gälla till åtminstone juli. Den 1 juli utökas öppningen till att gälla även vissa länder utanför Schengenområdet.

Sedan den 2 juni tillåts inrikesresor som är längre än tio mil. Samma datum lättade landet också på en rad andra restriktioner för exempelvis restauranger, kaféer och museer.

Från och med måndag kan kaféer och restauranger i huvudstaden Paris öppna fullt ut och det blir möjligt för familjer att besöka äldre släktingar på ålderdomshem.

Den 22 juni ska skolorna, förutom gymnasieskolorna, öppna helt igen.

Spanien

Den 21 juni öppnas gränserna för EU-länder och de Schengenländer som inte är med i EU. Karantänskraven tas bort. Landgränsen till Portugal öppnas den 1 juli. För resenärer från övriga länder öppnas gränserna också den 1 juli.

Det nationella nödläget avslutas den 21 juni och restriktionerna för hur man kan resa inom landet tas bort.

Italien

Alla EU-medborgare är välkomna sedan den 3 juni. Det finns inget krav på karantän såvida resenären ifråga inte har besökt något annat land under de senaste två veckorna. Det är även möjligt att resa mellan regioner.

Andra restriktioner, till exempel för museibesök och stränder, kan skilja sig åt lokalt och regionalt och kan ändras med kort varsel. Resor med italienska kryssningsskepp är ännu inte tillåtna.

Grekland

Från den 15 juni välkomnas flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki. Slumpmässiga tester kommer att göras vid ankomst och flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög, däribland Arlanda, så är testning och övernattning på anvisat hotell obligatoriskt. Är testet negativt gäller sju dagars karantän, är det positivt gäller 14 dagars karantän.

Det som spelar roll är vilken flygplats flyget kommer från, inte vilken nationalitet resenären har.

Från den 1 juli planeras ytterligare öppningar, detaljer kommer att meddelas senare.

Kroatien

Svenskar och alla andra EU-medborgare är välkomna. För att komma in i landet krävs en bokningsbekräftelse på hotell, lägenhet eller liknande, så att det framgår att det rör sig om en turistresa. Det går även bra att besöka landet för att närvara vid exempelvis en familjemedlems bröllop eller begravning.

Cypern

Mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 lågriskländer, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som "kategori A". Då tillåts även resenärer från ytterligare sex länder, "kategori B", som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är till en början inte listat i varken kategori A eller B, men listan uppdateras varje vecka.

Malta

Öppnar för turister från 18 europeiska länder den 1 juli. Svenskar är ännu inte med på listan över välkomna nationaliteter.

Portugal

Öppet för turister som anländer med flyg. Svenska medborgare med uppehållstillstånd eller vistelserätt i Portugal tillåts även att passera gränsen från Spanien med bil. För resor till självstyrande Madeira och Azorerna gäller särskilda regler – två veckors obligatorisk karantän och ett ifyllt elektroniskt formulär för Madeira, samt antingen karantän eller ett negativt covid-19-test för Azorerna.

Storbritannien

Gränserna är öppna men sedan den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor, vilket även gäller britter.

Karantänsreglerna ska utvärderas var tredje vecka, men redan nu finns krav på att de ska luckras upp. Till exempel diskuteras att flera yrkesgrupper ska undantas från karantänskravet eller att särskilda resekorridorer ska upprättas med länder som har låga infektionstal.

Tjeckien

Öppet för resenärer från fyra grannländer. Från den 15 juni har alla europeiska länder placerats i tre grupper utifrån smittoläget, där Sverige och Storbritannien för närvarande är de enda i den högsta riskgruppen. Svenskar och britter släpps, med vissa undantag, inte in i landet.

För tjecker som återvänder från de två länderna krävs ett negativt testresultat eller karantän.

Polen

Polen har från och med i lördags öppnat sina gränser för EU-medborgare. Därmed lyfts kraven på obligatorisk karantän och gränskontroller. Flyg till och från europeiska länder tillåts från den 16 juni.

Nederländerna

Öppnar den 15 juni för resenärer från samtliga EU-länder samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island. Inresande från länder med höga infektionstal, däribland Sverige, måste tills vidare räkna med två veckors karantän efter ankomst.

Belgien

Öppnar den 15 juni för inresor från samtliga EU-länder samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island.

Baltikum

Estland och Lettland tillåter numera fri inresa för resenärer från EU-länder där smittspridningen är begränsad. Dit hör inte Sverige – svenska resenärer måste tills vidare sitta i hemkarantän i 14 dagar vid inresa. Litauen öppnar sina gränser för många EU-medborgare den 16 juni, men stänger ute Sverige tills vidare. Landets regering kommer en gång i veckan att ompröva besluten om vilka länders medborgare som tillåts resa till Litauen.

Österrike

Har meddelat att man öppnar gränsen mot Italien från och med den 16 juni. Dessutom lyfts kraven på karantän för resenärer från ytterligare 30 europeiska länder. Lättnaderna gäller dock inte för resenärer från Sverige, Storbritannien, Spanien och Portugal, som fortsatt måste uppvisa friskhetsintyg eller isolera sig efter ankomst.

Turkiet

Turkiet har sedan den 11 juni öppnat sina gränser. I ett pressmeddelande skriver den turkiska ambassaden i Stockholm att alla är välkomna in i landet men att alla kommer att få genomgå en medicinsk kontroll.

Bara gotlänningar välkomna

Norge välkomnar danska turister medan svenska turister tills vidare ombeds hålla sig borta – undantaget gotlänningar, som är välkomna. Även jobbresor tillåts.

Finland häver sina reserestriktioner för besökare från Norge, Danmark, Island och Baltikum, men inte för svenska turister.

Svenskar i karantän

Polen och Tyskland tillåter nu EU-medborgare att resa in i landet. För tysk del slopas de inre gränskontrollerna vid landgränserna mot Österrike, Frankrike, Schweiz och Danmark. Även för flygresenärer från Italien slopas gränskontrollerna medan spanska flygresenärer får stå ut med kontroller till den 21 juni.

Svenska resenärer får på grund av smittoläget tills vidare räkna med två veckors karantän vid ankomst till Tyskland, med undantag för delstaterna Nordrhein-Westfalen och Brandenburg, uppger det tyska inrikesdepartementet för TT.

Tyska resenärer som vill åka till Sverige avråds fortsatt från detta, trots att landet lyfter reseavrådan för i stort sett alla andra EU-länder från och med måndag. Orsaken är smittoläget i Sverige. Inte heller för Spanien lyfts avrådan.

Kräver friskhetsintyg

Frankrike öppnar gränserna för turister från andra EU-länder, men medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän får räkna med att själva sitta i karantän. I nuläget gäller detta Spanien och Storbritannien. Dessutom kräver myndigheterna friskhetsintyg för inresande, åtminstone till juli.

Grekland välkomnar från och med nu flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki. Flyger man från en flygplats där smittorisken anses vara hög – däribland Arlanda – hänvisas man till obligatorisk testning och övernattning på särskilda hotell. Därefter väntar 7 dygns karantän vid negativt test och 14 dygns karantän vid positivt.

Svenska utrikesdepartementet avråder fortsatt från icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller i nuläget till och med den 15 juli.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning