Europa blev en taggig båt i Våga-utställning

Europa. Keramikern Peter Winquist har lyft in den aktuella flyktingsituationen i Europa i sin samling av båtar. Båten Europa med taggiga utsidor är svår att ta sig ombord på. Bild: Robert Jansson

Åland Konsthantverkarna fick ett gemensamt tema – våga – och formgivaren och keramikern Peter Winquist skapade båtar. Det handlar om att våga ge sig av och våga ta emot. Men en av båtarna har utsidor med ogästvänliga taggar.

31 konsthantverkare från Åland har vågat sig på nya uttrycksformer och material och de möts i utställningen Våga, som visas hela sommaren på Eckerö post- och tullhus. När en av dem, Peter Winquist, som arbetat som formgivare både vid Arabia och Pentik, funderade på temat kom han ihåg en keramikerkollega och hennes verk med namnet Det är inte endast fråga om en kruka.

– Eller med andra ord – också konsthantverk kan ha en djupare innebörd. Jag ville lyfta in och visa vårt samhällsengagemang och därför blev det en serie med båtar fyllda med exotiska kryddor och frukter, säger han.

Europa-båt

I alla tider har människor av olika skäl gått ombord på båtar och gett sig av med sina erfarenheter och sin kunskap i bagaget. Andra har tagit emot dem. Ibland med öppna armar och deras samhällen har berikats. Men ibland även med stängda gränser.

– Den här båten heter Welcome to Europe, säger han, och lyfter upp en ur samlingen.

Sand och snäckor ligger på bottnen, men utsidorna är försedda med taggar och det är inte lätt att ta sig ombord.

En annan båt heter Våga på Grönland. Winquist lät sig inspireras av en grönländsk umiak, en kanotmodell som kvinnor använder. Umiakens stomme är gjord av tunna slanor och ovanpå den har man spänt ett tunt skinn.

– Det krävs minsann mod att våga ge sig ut bland isflaken i en sådan farkost, säger han.

Fem rum

Chiqui Mattson, designer och utställningsarkitekt som har rötter på Åland och som arbetat mest i Sverige, har komponerat en helhet av de alster som valts ut för utställningen. Det blev fem rum med helt olika uttryck. Ett av dem är ett skirt sommarrum där det är dags för sommarbröllop. En tuff brud tronar mitt i rummet med en krona av läder och en bukett av metallblommor. Intill finns en bröllopsklänning gjord av fiberduk som man normalt ser täcka små plantor i grönsakslanden.

– Åland har duktiga konsthantverkare. Det är verkligt hög kvalitet på alstren och det är underbart att ha en utställning i det här huset. Det har en helt egen atmosfär och utanför ligger Ålands hav, säger Chiqui Mattsson.

Medicinsk slang

De flesta tänkbara material är representerade – trä, metall, lera, textil och även plast. För en av konsthantverkarna, Berit Olanders, blev utställningens tema en inspiration att ge sig i kast med ett helt nytt material. Hon har använt kasserad plastslang i olika dimensioner, som tillverkas för medicinskt bruk vid en fabrik på Åland. I hennes händer blev slangen bland annat en änglaskrud som ängeln lämnat efter sig när den flög vidare. Gunilla von Nandelstadh-Nordlund trycker egna mönster på tyg.

– Först tänkte jag vågor när jag hörde temat men sedan blev det mönster utgående från att våga dyka, våga krypa och våga flyga, säger hon och tillägger:

– Utställningar under ett givet tema är inspirerande. Man sporras att tänka nytt!

Mer att se

Post- och tullhuset, ritat av Carl Ludvig Engel, stod för övrigt klart 1828 och anses i dag vara en av de bäst bevarade Engel-byggnaderna i Finland.

I två av rummen i övre våningen visas även konst ur Irene och Halvdan Stenholms konstsamling. Paret bodde i Helsingfors men donerade sin samling till Ålands konstmuseum. Här visas verk av i huvudsak finlandssvenska konstnärer som Axel Haartman, Lennart Segerstråle, Rafael Wardi, Marcus Collin och Anita Snellman.

Också smyckekonstnären Annika Åkerfelt, som bland annat designat ett smycke för Finlands lucia, visar sina verk i ett av rummen.

Utställningarna visas varje dag till den 31 augusti.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning