Eurohjärtat ligger nära magen

Bild: Flickr - Martin Abegglen

​Någon avgör vid ostdisken om vi ska ha öppna gränser eller inte.

Vägen till mannens hjärta går i ordspråket genom magen. Vägen till att vi fortsatt ska vara EU-européer gör nog det också.

För ett kvartssekel sedan lockades vi att bli medlemmar i EU med argumentet att maten kommer att bli billigare. Det löftet har infriats. Så blev det. Maten blev inte bara billigare utan utbudet ökade också.

När finländarna i dag finsmakat väljer mellan olivoljorna i affären, då finns det inte längre en frivillig återgång till ett land utan andra länders matvaror. Så vana har vi blivit med utbudet av ostar, pasta, charkvaror, skaldjur och viner som vi dessutom har råd att välja mellan.

HBL har (20.3) visat hur det kunde vara annorlunda. Fast man tog hänsyn till att norrmän förtjänar så mycket bättre än vi, skulle samma lilla matkorg som i Finland kostar 16 euro i Norge, utanför EU, matematiskt kosta 26 euro.

S- och K-kedjorna utmanades i Finland på euroområdet av tyska Lidl och fick kasta sig i permanent storrea och prissänkning. Det drabbar också det finländska jordbruket och matproducenterna, i synnerhet som inköpspriserna nyligen dumpades igen, nu för inhemska grönsaker.

Vi har en stark boom för vegetariskt, också i storkök för arbetsplatser och skolor. Det skulle vara sin egen forskning för såväl sociologer, ekonomer som undersökande journalistik att visa hur mattrender uppstår och i vems intresse det sker.

Det sorgliga är att våra hårt arbetande lantbruksproducenter sällan hinner få en roll i svängningarna. I stället får de som ensamma företagare ofta dansa efter andras pipa, investera, lägga om eller lägga ner enligt matmarknadens nycker.

Så noterar vi också att vegantrenden, som länge gick i samma självsydda stövlar som de ekoradikala, i dag svänger sig med mifu, tofu, seitan, quorn och baljhavre – alla extremt hårt processade industriprodukter.

Jan-Erik Andelin Reporter, jobbar i HBL:s Nordenteam

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning