Eurobarometern: EU-medborgare nöjdare än tidigare med nyttan av EU – finländare och danskar mest intresserade av Europafrågor

Än så länge än bara en femtedel av EU-medborgarna medvetna om tidpunkten för nästa Europaval – det är i slutet av maj 2019. Bild: Lehtikuva / AFP / Philippe Huguen

I den senaste eurobarometern svarar 67 procent att de anser att det egna landet haft nytta av medlemskapet, vilket är den högsta siffran sedan 1983. Men intresset för EU-valet om ett år, och tron på att den egna rösten räknas, stannar kring 50 procent.

Bland de finländska svarande är det ännu fler, 70 procent, som anser att Finland haft nytta av att vara med i EU. Två tredjedelar anser generellt at EU-medlemskapet är en positiv sak.

Alla nordbor sticker ut på frågan om hur intresserad man är, generellt sett av europeiska frågor. Danskarna är mest intresserade med 76 procent, finländarna tvåa med 73 procent och svenskarna trea med 72 procent.

Barometern innehöll också frågor om nya partier och rörelser som utmanar det politiska etablissemanget. Här ansåg större delen av de svarande att det är en bra sak som kan ge förändring.

Finländarna anser att de viktigaste frågorna som EU bör ta tag i är klimatförändringen och både yttre och inre säkerhet – försvar och kampen mot terrorism.

Systemet där vart och ett europeiskt parti tar fram en toppkandidat till posten som kommissionsordförande fick delat mottagande bland européerna. Dels anser majoriteten att det nog ökar transparensen då man vet vilka toppkandidaterna är, men effekten på intresset är inte lika stort. De flesta anser att det viktigaste är att systemet kompletteras med en ordentlig debatt om EU:s roll och framtid.

Eurobarometern publicerades samtidigt som en ny ekonomisk rapport, som också innehåller positiva signaler för euroområdet. Tillväxten i euroområdet är nu snabbare än den varit under det senaste decenniet, men bland riskerna för framtiden nämns protektionism och volatilitet på finansmarknaden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning