EU "ytterst oroat" över Irans uran

Iranska UD:s talesperson Abbas Mousavi. Bild: Vahid Salemi/TT-AP

EU är ytterst oroat över Irans anrikning av uran, och uppmanar Iran att bromsa nu. Iran har varnat de europeiska länderna för att trappa upp svarsåtgärderna på att Iran anrikat mer uran än vad som tillåts i avtalet från 2015.

Iran meddelade på måndagen att man överskridit den grad för urananrikning som sattes i kärnenergiavtalet (JCPOA) från 2015 och nu är uppe i 4,5 procent, mot avtalets 3,67 procent. Enligt planen ska anrikningsgraden höjas var 60:e dag.

EU:s talesperson Maja Kocijancic svarar nu att Europeiska Unionen å det starkaste uppmanar Iran att "stoppa och backa från alla åtgärder" som bryter mot åtagandena i JCPOA,

Iranska utrikesdepartementets talesperson Abbas Mousavi hade varnat för att om européerna "gör vissa underliga saker så kommer vi att hoppa över de kommande stegen (i planen för att trappa ned åtagandet) och genomföra det sista". Men han har inte klargjort vad det sista steget skulle innebära.

Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh menar att USA använder sanktioner för att få ut sin egen olja på världsmarknaden. Bild: Sidali Djarboub/TT-AP

"Allt är möjligt"

På frågan om Iran kan komma att helt dra sig tillbaka från avtalet svarar Mousavi att "alla alternativ" är möjliga, men att inga beslut har fattats.

USA lämnade kärnenergiavtalet förra året och började införa sanktioner mot Iran i augusti. President Donald Trump har i år anklagat Iran för att inte följa avtalet - trots att USA, på hans eget initiativ, inte längre själv är med i det.

De europeiska länderna i avtalet, Frankrike, Tyskland och Storbritannien, har uppmanat Iran att återgå till det som överenskommits. Iran säger sig dock har tappat tålamodet med de europeiska ländernas brist på handling för att hjälpa till ekonomiskt efter USA:s sanktioner.

USA:s skifferolja

Samtidigt anklagar Teheran USA för att utnyttja sanktionsvapnet för att översvämma världsmarknaden med sin egen skifferolja. Oljeminister Bijan Namdar Zanganeh sade i en tv-intervju att USA:s teknik för utvinning av skifferolja nu nått en nivå där den blir lönsam vid ett råoljepris strax över 40 dollar per fat.

– All denna olja behöver en marknad, och kompensationen blev inte tillräcklig med OPEC:s reguljära nedskärningar. Därför behövde USA chocka marknaden för att göra plats åt sig själv. Vissa sanktioner införs för att amerikanerna ska kunna fortsätta producera och utveckla skifferolja, sade den iranske ministern enligt en transkription som AFP fått av intervjun i statlig tv.

OPEC förlängde

Oljeproducerande länders organisation, OPEC, enades förra veckan om att förlänga produktionstaket från december i ytterligare nio månader. Det taket påverkar varken Iran eller de andra två staterna under amerikanska sanktioner, Venezuela och Libyen.

Zanganeh har sagt att Iran ska fortsätta sälja olja "med okonventionella metoder". Nyligen visade iransk tv ett iranskt fartyg som levererade en miljon fat råolja till Kina, som stannat kvar i kärnenergiavtalet med Iran och motarbetar USA:s försök att helt stoppa Irans oljeexport.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning