EU vill beskatta nätjättar

EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici gör sig redo att föreslå en omsättningsskatt för digitala storbolag. Arkivfoto.Bild: Lehtikuva/Emmanuel Dunand

Ett skattesystem för 2000-talet, är vad EU-kommissionen kallar sitt väntade förslag om hur världens nätjättar ska beskattas där de tjänar sina pengar.Oron är samtidigt stor för att åtgärderna ska reta upp USA – mitt under hotande handelskrig.

– Den digitala revolutionen har vänt upp och ned på våra ekonomier. Med de här förslagen skapar vi ett skattesystem för det 21:a århundradet, sade EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici när han presenterade förslagen på en presskonferens i Bryssel under onsdagen.

Som väntat handlade det om två förslag.

Det första är en framtida reform av företagsskattereglerna, för att möjliggöra att vinster registreras och skattas där företagen har "betydande interaktion" med sina användare.

Det andra är en tillfällig skatt på de viktigaste digitala verksamheterna som i dag undgår beskattning i EU. Kommissionen ser framför sig intäkter för EU-länderna på fem miljarder euro om den treprocentiga skatten skulle tas ut.

Anti-USA?

Alla är dock inte förtjusta i tanken på att beskatta stora nätjättar som Google och Facebook.

– Jag frågar mig om det är bra att lansera en mekanism som framför allt leder till beskattning av amerikanska bolag, under tiden som vi hotas av ett stålkrig, säger exempelvis Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel till franska tidningen Le Monde.

EU-kommissionen betonar dock att det inte handlar om någon "anti-USA"-lag, som ska ses som ett svar på USA:s hot om stål- och aluminiumtullar.

– Vi riktar inte in oss på något land eller något företag. Den här nya skatten är helt i enlighet med WTO-reglerna och det finns ingen koppling mellan det här och utvecklingen på handelsområdet, hävdar Moscovici.

Oeniga länder

För att dagens förslag ska bli verklighet krävs dock enighet bland samtliga medlemsstater i EU.

Förutom i länder som Luxemburg och Irland, där flera av nätjättarna av lågskatteskäl har lagt sin europeiska verksamhet, finns stark skepsis mot förslaget även i till exempel Sverige.

– Vår utgångspunkt är att det här är en global fråga och den bör ju därför i första hand lösas på global nivå, sade Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) till TT häromdagen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00