EU-valet är ett klimatval

Riksdagsvalet kallades ett klimatval, men eftersom klimatförändringen är ett globalt problem är EU-valet det till en ännu större grad.

Enligt IPCC-rapporten måste vi handla nu för att hålla den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Forskningen visar att till och med en halv grad spelar en roll. Det är nu eller någonsin – om vi inte agerar kommer klimateffekterna att vara förödande, speciellt för världens mindre bemedlade och marginaliserade grupper, såsom flickor i många utvecklingsländer.

Klimatförändringen måste åtgärdas på ett globalt plan, och EU är en global aktör.

På ett europeiskt plan måste vi driva en miljöpolitik som gör att vår planet är möjlig att leva på även i framtiden. Då USA backar från sina åtaganden och utsläppen från Kina ökar, måste EU spela en ledande roll i att förebygga klimatförändringen.

EU har också ett respektabelt mål: att vara klimatneutralt 2050. För att nå målet – gärna före 2050 – måste vi drastiskt minska koldioxidutsläppen, övergå till förnybar energi med snabb tidtabell, och förbättra på energieffektiviteten.

Men för att lyckas nå målet behöver vi Europaparlamentariker med gröna värden som driver arbetet framåt. Det finns stora skillnader mellan partierna, och det är klart att de gröna och röda partierna driver den tuffaste och mest konsekventa klimatpolitiken på EU-nivå (HBL 5.5).

Nu på sommaren blir Finland ordförande för Europeiska unionens råd. Det är både ett stort ansvar samt en möjlighet att påverka riktningen unionen tar, och framför allt se till att EU tar en ledande roll i kampen mot klimatförändringen.

Med att rösta miljövänligt i EU-valet kan man påverka unionens, och världens, framtid.

Nora Lindström ordförande, Finlands svenska gröna rf

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning