EU uttrycker oro för Hongkongs autonomi – utrikeschefen Borrell tror ändå inte på sanktioner

EU:s utrikeschef Josep Borrell ska diskutera relationen till Kina med medlemsländernas utrikesministrar. Arkivbild. Bild: Olivier Hoslet/AP-TT

Den omstridda kinesiska säkerhetslagen för Hongkong, som fick grönt ljus i Kinas folkkongress i torsdags, väcker oro i Bryssel.

Jätten i öster var huvudämne när EU-ländernas utrikesministrar höll ett webbmöte under fredagen. Coronakrisens följder för Asien och Stillahavsregionen diskuterades, även om merparten av mötet kom att ägnas åt Kina.

Efter de senaste dagarnas händelser kring Hongkong uttrycker EU-länderna gemensamt sin "stora oro" över utvecklingen.

"Det här riskerar att underminera principen med ett land, två system och den stora graden av självstyre för den särskilda regionen Hongkong", heter det i uttalandet.

– Vi kommer att fortsätta att försöka sätta tryck på de kinesiska myndigheterna för att få dem att förstå att den här frågan kommer att få en inverkan på hur vi hanterar vissa gemensamma frågor, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på en presskonferens.

Tryck från Sverige

Frågan om att eventuellt införa sanktioner mot Kina lyftes vid mötet, utan resultat.

– Jag tror inte att sanktioner är rätt sätt att hantera problemen i vår relation med Kina, säger utrikeschefen och hävdar att bara ett land tog upp frågan.

Vilket nämnde han inte – men på förhand hade det utlovats att åtminstone Sverige skulle trycka på.

– Sverige bör vara pådrivande och ta initiativ till sanktioner, kopplade till Kinas agerande, säger svenska EU-nämndens andre vice ordförande Jessika Roswall (Moderaterna) till TT sedan en majoritet i nämnden drivit igenom sanktionskravet mot regeringens vilja.

– Det som har skett den senaste tiden i Hongkong och gårdagens beslut i den kinesiska folkkongressen har gjort att det är väldigt viktigt att EU är tydliga mot Kina om det inte är business as usual, anser Roswall, som tycker att EU:s utrikestjänst bör få i uppdrag att fundera ut vilka sanktioner det skulle kunna handla om.

Utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna), som deltog i mötet för Finlands del, säger till Yle att frågan om sanktioner inte är något som lyfts fram från Finlands sida.

Haavisto hoppas på fortsatt dialog mellan EU och Kina, bland annat i samband med ett möte med premiärminister Li Keqiang i juni och ett toppmöte mellan samtliga EU-ledare och president Xi Jinping på hösten.

Möten väntar

Fredagens webbdiskussion bland utrikesministrarna tjänar som avstamp inför ett webbtoppmöte som EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel hoppas kunna hålla med Kinas premiärminister Li Keqiang i slutet av juni.

Det är i sin tur ett sorts förmöte till det stora toppmötet med president Xi Jinping som alla EU:s stats- och regeringschefer enligt planerna ska hålla i tyska Leipzig i mitten av september.

EU har länge brottats med hur man på bästa sätt ska hantera Kina. Utvecklingen kring Hongkong har inte underlättat den diskussionen.

– Kina är en motståndare, en allierad, en rival och en partner. Allt på samma gång. Vi har en bred inställning och måste balansera en rad politiska och ekonomiska frågor, säger Borrell i Bryssel.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning