EU-utskott röstade för nya direktiv för upphovsrätt på nätet

Nya direktiv om upphovsrätt skulle drabba bland annat nätjättar som Youtube och Facebook. Bild: Mostphotos

Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor röstade på onsdagen för skärpta regler för upphovsrättsskyddat material på nätet.

Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor har röstat för Europeiska kommissionens förslag på nya direktiv om upphovsrätt på den digitala EU-marknaden.

Beslutet innebär att utskottet ger grönt ljus åt förslagets omtvistade artikel 13 som ställer tuffa krav på webbsajter och sociala nätverk och kräver att de stoppar uppladdning av upphovsrättsskyddat material. I dag räcker det med att nätjättar som Youtube och Facebook efter bästa förmåga försöker ta bort upphovsrättsskyddat material, men om de nya direktiven träder i kraft hotas de av stora böter.

Eftersom det är så gott som omöjligt att granska allt som laddas upp skulle nätplattformar i praktiken bli tvungna att införa särskilda filter och algoritmer som automatiskt tar bort upphovsrättsskyddat material. Kritiker till kommissionens förslag har uttryckt en oro för att en skärpt lagstiftning kan leda till ökad censur på nätet.

Enligt kommissionens förslag ska parodier inte omfattas av begränsningarna men det är oklart hur bra automatiska filter kan identifiera vad som är en parodilåt eller en så kallad meme – ofta en bild med underhållande text – och vad som är upphovsrättsskyddat material.

I och med beslutet att rösta för kommissionens förslag sade Europaparlamentets rättsliga utskott också ja till artikel 11. Artikel 11 fastslår att plattformar som länkar till material från exempelvis nyhetsmedier måste betala en avgift, en så kallad länkskatt.

Utskottets beslut betyder inte att direktiven träder i kraft omedelbart. Europaparlamentet måste ännu besluta om det vill godkänna direktivförslaget eller inte.

Läs mera här: Nytt EU-lagförslag hotar öka censuren på nätet

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning