EU utreder Apples plan att köpa Shazam

Apples aviserade köp av appen Shazam kommer att granskas av EU-kommissionen. Arkivbild.Bild: TT/AP/Tony Gutierrez

EU-kommissionen ska granska Apples planerade köp av musikigenkänningsappen Shazam.Affären riskerar att snedvrida konkurrensen bland musikströmningstjänster, anser den.

– Målet med vår utredning är att säkerställa att musikfans ska kunna fortsätta avnjuta attraktiva strömningstjänster för musik och inte stå inför färre valmöjligheter i och med den här föreslagna sammanslagningen, säger EU:s konkurrenskommissionär, danska Margrethe Vestager, i ett pressmeddelande.

Shazam kan genom telefonens mikrofon känna igen musik som spelas på annat håll och identifiera den för sina användare. Kommissionen oroas av att Apple genom affären får tillgång till stora mängder kommersiellt gångbar data om Shazams användare – och på så vis försöka förmå dem att prenumerera på deras strömningstjänst Apple Music.

– Som ett resultat skulle konkurrerande strömningstjänster kunna få ett konkurrensmässigt underläge, skriver kommissionen.

Shazam är baserat i Storbritannien och den största aktören på sitt område. Företaget gör sina huvudsakliga intäkter på annonser och på att vidareförmedla sina användare till olika strömningstjänster.

Kommissionär Margrethe Vestager har tidigare granskat Apples förehavanden på europeisk mark. Det var hennes granskning som ledde till att Apple fick skattekrav på motsvarande närmare 13 miljarder euro i Irland, sedan kommissionen kommit fram till att skattelättnader som de fått där varit olagliga.

Apple offentliggjorde köpet av Shazam i december och köpesumman tros landa på motsvarande cirka 340 miljoner euro. Sju länder har bett EU-kommissionen att inleda granskningen av det. Ett beslut i frågan ska fattas före den 4 september.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00