EU-system med korttidsarbete ska stävja coronaeffekter

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Bild: Virginia Mayo/AP-TT

Korttidsarbete lanseras nu på EU-nivå för att bekämpa effekterna av coronakrisen.

– Det här är avgörande för att starta om EU:s ekonomiska motor så snabbt som möjligt. Det kommer att hjälpa de värst drabbade länderna och det garanteras av alla medlemsstater, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett videouttalande efter onsdagens kommissionsmöte i Bryssel.

Ett konkret förslag utlovas redan den här veckan om skapandet av ett "instrument" för statstöttat korttidsarbete.

– Om ett företag inte får några order och inte har något att göra på grund av tillfälliga händelser som coronakrisen så behöver de inte göra sig av med sina anställda. De kan ha kvar dem, trots mindre arbete, och under tiden exempelvis vidareutbilda arbetskraften, säger von der Leyen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning