Klartecken för nya sanktioner mot Belarus

Polsk polis och gränsbevakning i Sokolka har fullt upp vid den polska gränsen mot Belarus. Bilden är från 13 november. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

EU-länderna ger klartecken till sanktioner även mot den och de i Belarus som bidrar till migranttrycket vid gränsen mot EU.Litauen vill ha ett totalt flygförbud till Minsk.

På måndagsförmiddagen godkände EU-ländernas utrikesminister att även den pågående migrantkrisen ska kunna leda till sanktioner i form av inreseförbud och frysta eventuella tillgångar i EU.

"Dagens beslut återspeglar beslutsamheten i EU att stå upp mot att migranter görs till verktyg för politiska ändamål. Vi slår tillbaka mot detta omänskliga och illegala agerande. Samtidigt fortsätter vi att betona de oacceptabla pågående repressalierna från regimen mot sin egna befolkning", säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande.

Beslutet innebär att arbetet nu kan komma i gång med ta fram ännu fler namn till EU:s sanktionslistor för Belarus, på exempelvis flygbolag, turistfirmor eller personer som har hjälpt till att föra migranter till gränsen mot EU-länderna.

Mot flygbolag

Samtidigt ska ministrarna också godkänna att utnyttjandet av migranter framöver ska kunna bli skäl för sanktioner mot Belarus. När det är gjort kan arbetet komma i gång med att ta fram ännu fler namn till listorna, på exempelvis flygbolag, turistfirmor eller personer som har hjälpt till att föra migranter till gränsen mot EU-länderna.

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis vill stoppa flygtrafiken till Minsk helt och hållet.

– Vi måste se till att Minsks flygplats blir en flygförbudszon och åtminstone tillfälligt se till att inga plan som potentiellt kan ta in migranter som vill ta sig över gränsen olagligt kan landa i Minsk eller någon annan flygplats i Belarus, säger Landsbergis på väg in till mötet i Bryssel.

Utöver Belarus har utrikesministrarna också fullt upp med andra krisområden under måndagen. Läget i Etiopien ska avhandlas, även där med önskemål om att börja förbereda sanktioner, liksom läget i Mali, Sudan och länderna på västra Balkan.

Under eftermiddagen ansluter dessutom utrikesministrarna från de forna sovjetrepublikerna i EU:s östliga partnerskap: Ukraina, Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. Formellt är fortfarande även Belarus en del av partnerskapet – även om man efter EU-kritiken mot fjolårets presidentval valt att inte delta aktivt.

"Strategisk kompass"

Måndagsmötet avslutas sedan med en arbetsmiddag där även EU-ländernas försvarsministrar deltar för att diskutera det förslag till "strategisk kompass" som tagits fram av Josep Borrell.

Tanken är att under vintern enas om vad EU ska satsa på inom säkerhetspolitiken, exempelvis för att bekämpa hybrid- och cyberattacker och kunna göra ordentliga insatser, även militärt.

– Någon kommer att säga att det är mycket, någon annan att det inte är tillräckligt. Men vi måste diskutera vilka ambitioner vi ska ha, sade Borrell i en genomgång för TT och en grupp andra Brysselkorrespondenter i förra veckan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning