EU sänker tillväxtsprognos

EU-kommissionens eurokommissionär Valdis Dombrovskis. Bild: TT/AP/Virginia Mayo

Osäkerheten i relationerna till USA bidrar till att EU nu skriver ner sin tillväxtsprognos för i år från 2,3 procent i våras till 2,1 procent just nu. Samma siffror gäller för både eurozonen och för hela EU.

"Den europeiska ekonomin fortsätter att vara stark... Nedskrivningen sedan i maj visar ändå att ett ogynnsamt läge, exempelvis i form av de växande handelsspänningarna med USA, kan sänka förtroendet och få inverkan på den ekonomiska expansionen", skriver EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis i ett uttalande.

Den europeiska centralbanken kommer att behålla den rekordlåga styrräntan så länge det behövs för att få i gång inflationen, skriver den i ett protokoll som publicerades i dag. Handelsprotektionism kan få snabb effekt på handel och tillväxt, men också skapa volatilitet på marknaden, konstaterar beslutsfattarna.

De försämrade utsikterna har också en effekt på Finland i längden då närmare 40 procent av exporten riktar sig till EU-länder.

Så gott som samtliga EU-länder har fått nedskrivna siffror, däribland Italien (1,5 till 1,3), Frankrike (2,0 till 1,7), Tyskland (2,3 till 1,9) och Storbritannien (1,5 till 1,3).

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02