EU säger ja till det omtvistade förslaget om stärkt upphovsrätt på nätet

Demonstranter i tyska Stuttgart oroas för internets framtid om EU:s nya upphovsrättsregler går igenom. Arkivfoto. Bild: TT-AP / Sebastian Gollnow

Kreatörer och tidningshus ger tummen upp, medan kritikerna nu får hoppas på en sista omsvängning när EU:s medlemsländer definitivt ska avgöra frågan i april.

Dagens avgörande omröstning i EU-parlamentet i Strasbourg slutade 348 mot 274. 36 ledamöter avstod.

Därmed är nu förslaget i princip klart. Det enda som återstår är ett slutligt klartecken från EU:s medlemsländer i ministerrådet, vilket dock väntas bli en formalitet med tanke på att länderna redan gett ett preliminärt ja på förhand.

Trycket lär ändå bli hårt på inte minst Tyskland, där debatten gått het och de kristdemokratiska och socialdemokratiska regeringspartierna är rejält oeniga. Om Tyskland svänger till ett nej kan fortfarande upphovsrättsförslaget ändras.

Lång strid

Striden har pågått i flera år. I ena ringhörnan står främst internetaktivister tillsammans med några av de största nätbjässarna inom sociala medier. I den andra står konstnärer och skribenter – men också stora förlag och tidningshus.

Kampen gäller de nya uppdaterade regler kring upphovsrätten på nätet som EU vill få till för att modernisera lagstiftning som inte hängt med i de senaste årens snabba utveckling.

Motståndarna tycker dock att lagstiftarna nu går alltför långt och oroar sig för vad man kallar för länkskatter och behovet av uppladdningsfilter. Anhängarna ser de nya reglerna som en efterlängtad chans att stärka upphovsrättsinnehavarnas ställning.

Het debatt

I EU-parlamentets debatt i dag svallade det ordentligt om känslorna.

– Det här direktivet kommer inte att leda till censur eller någon begränsning av friheten på nätet. Bakom de här falska nyheterna står särintressen som vill att nätet ska fortsätta vara vilda västern som domineras av de stora plattformarna, sade italienske socialdemokraten Nicola Danti.

Direkt efter beslutet kom flera kommentarer från parlamentsledamöter som röstat nej. Svenska centerpartiets Fredrick Federley kallade beslutet "riktigt dåligt".

– Det kommer sakta ned hela internet, en hel del saker kommer att bli osynliga för oss. Det förstör internet som vi känner det, skriver han till TT.

Ändringsförslag

De två omnämnda paragraferna, som nu formellt döpts om till artikel 15 och 17, handlar om ersättning vid länkning och hur man kontrollerar att inte otillåtet material laddas upp.

Båda har varit hett omdiskuterade och inför slutomröstningen pågick fortfarande intensiva försök för att få parlamentet att rösta bort dem ur dagens uppgörelse.

Så blev det dock inte. Med futtiga fem rösters marginal, 317 mot 312, valde ledamöterna att inte försöka göra några förändringar.

EU-kommissionen lade i september 2016 fram ett förslag till moderniserade upphovsrättsregler för att anpassa dem till den digitala utveckling som skett sedan tidigare regler infördes från början av 00-talet.

Förslaget har dock varit stark omdiskuterat, inte minst på grund av dess skrivningar om ersättning vid länkning (i förslagets artikel 11, numer omdöpt till artikel 15) och hur uppladdning av otillåtet material ska stävjas (artikel 13, numer omdöpt till artikel 17), vilket fått kritikerna att tala om "länkskatt" och att plattformar kan behöva införa uppladdningsfilter.

Dagens omröstning slår fast den kompromiss som EU-parlamentets förhandlare har enats om med EU:s medlemsländer. Efter dagens klartecken går frågan nu vidare till att slås fast definitivt av EU:s medlemsländer, troligtvis den 9 april.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning