Vegoburgare får heta vegoburgare – EU röstade ned förslaget om att förbjuda namnet

Europaparlamentet röstade för att vegoburgare ska få kallas vegoburgare även i framtiden. Bild: Janerik Henriksson/TT

Vegoburgare ska få heta vegoburgare även i framtiden. EU-parlamentet röstade nej till ett namnförbud.

Det omdebatterade förslaget av den franske socialdemokraten Eric Andrieu innebar att vegetariska produkter inte skulle få använda beteckningar som är förknippade med kött, som korv, burgare, schnitzel eller stek. Det har oroat förespråkare för vegetarisk mat.

EU-parlamentet röstade dock nej till förslaget på fredagen. "En seger för det sunda förnuftet, för djuren, klimatet och för konsumenterna", skriver den svenska organisationen Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

Även om förslaget hade fått stöd, så skulle EU-parlamentet varit tvunget att också komma överens med EU:s ministerråd.

Den stora Europeiska samlingsorganisationen för bönder Copa Cogeca förespråkar ett namnförbud. Inför EU-parlamentets beslut varnade man för att ett nedröstat förslag skulle "öppna en Pandoras ask". Copa Cogeca anser att det kan leda till marknadsföring som inte har något att göra med produkternas faktiska natur.

Till skillnad från köttprodukter finns det redan ett förbud mot att förknippa veganska produkter med mejeriprodukter, som exempelvis beteckningen sojamjölk.

EU-parlamentet röstade för att utvidga det förbudet till att även omfatta formuleringar som "används som grädde" eller "alternativ till ost".

EU-parlamentet och EU:s ministerråd, som representerar EU-ländernas regeringar, ska nu förhandla om utvidgning av förbudet när det gäller mejeriprodukter.

"Vi kommer inte att glömma"

Under fredagskvällen antog EU-parlamentet också förslaget till ny jordbrukspolitik. Det väckte omedelbart stor kritik från miljörörelsen.

– Med all respekt för alla dem som motsatt sig denna reform, vilka väldigt ofta misstrott den process som lett fram till den, så antar vi i dag ett balanserat förslag vars innehåll ligger i linje med den verklighet som råder, konstaterar den franska Europa-parlamentarikern Anne Sander.

Förslaget till budget, som tidigare i veckan presenterades av EU:s jordbruksministrar, mellan åren 2021 till 2027 är drygt 386 miljarder euro öronmärkta för jordbruk, skriver nyhetsbyrån AFP. De nya reglerna för jordbruket kan börja gälla från 2023. Men än är det inte över. Nästa steg är kompromissförhandlingar i ministerrådet.

Men bland andra EU-parlamentets gröna ledamöter och miljöaktivister är inte nöjda med utfallet av fredagens omröstning. Frustrationen är stor över att inte mer än 20 procent av jordbruksbudgeten är tänkt att gå till klimatfrågor.

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg kommenterade beslutet så här på Twitter:

"I dag misslyckades EU med att rösta ned CAP, och gjorde i princip sina icke tillräckliga klimat- och miljömål omöjliga att nå. Och ingen känner ens till att det hände. Tack till alla lobbare, redaktörer och parlamentariker som möjliggjorde det här. Vi kommer inte att glömma det ..."

CAP är en förkortning för den gemensamma jordbrukspolitiken.

"Tyvärr gav en majoritet av parlamentet sitt stöd till det urvattnade CAP-förslaget om jordbruksstöd fram till 2027. De gröna fortsätter jobba så att det slutgiltiga slutresultatet, efter förhandlingar med rådet, skulle bli bättre för miljön, skriver parlamentariker Ville Niinistö (Gröna/European Free Alliance) på Twitter.

Hans kollega i parlamentet, Nils Torvalds (SFP/Renew), menar att jordbrukarna kommer att få en minskad administrativ börda med den nya politiken.

"Det paket vi nu beslutar om är på intet sätt perfekt, men innebär ändå flera förbättringar jämfört med den nuvarande CAP:en, som vi har levt med sedan 2014" säger han i ett pressmeddelande.

Förutom Niinistö röstade också hans partikamrater Alviina Alametsä och Heidi Hautala mot förslaget. Det gjorde även Silvia Modig (VF/NGL)

Sina röster för lade, förutom Torvalds, även Eero Heinäluoma (SDP/S&D), Miapetra Kumpula-Natri (SDP/S&D), Petri Sarvamaa (Saml/EPP), Henna Virkkunen (Saml/EPP), Elsi Katainen (C/Renew), Mauri Pekkarinen (C/EPP), Laura Huhtasaari (Sannf/ID) och Teuvo Hakkarainen (Sannf/ID).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning