EU-parlamentet sade ja till Ceta

Ledamöter i EU-parlamentet protesterar mot frihandelsavtalet Ceta. Majoriteten av EU-parlamentarikerna röstade dock för ett avtal. Bild: Frederick Florin

Efter många om och men har nu även EU-parlamentet sagt ja till handelsavtalet Ceta med Kanada. Motståndet mot Ceta-avtalet lär dock fortsätta.

Med 408 röster mot 254 sade EU-parlamentet ja till Ceta i går. Därmed ligger vägen öppen för att avtalet kan träda i kraft redan i början av mars, om bara Kanadas parlament som väntat säger sitt ja om några veckor.

Av de finländska EU-parlamentarikerna röstade den liberala Alde-gruppens Nils Torvalds, Hannu Takkula, Anneli Jäätteenmäki och Paavo Väyrynen samt center-höger-gruppen EPP:s Petri Sarvamaa, Sirpa Pietikäinen och Henna Virkkunen för avtalet. För röstade också Miapetra Kumpula-Natri och Liisa Jaakonsaari i den socialdemokratiska gruppen, som var kraftigt delad i omröstningen.

De sannfinländska ledamöterna röstade överraskande olika sinsemellan. Jussi Halla-aho och majoriteten i ECR-gruppen stödde avtalet, medan Pirkko Ruohonen-Lerner röstade emot det.

Också de grönas Heidi Hautala och vänsterledamoten Merja Kyllönen röstade emot avtalet.

Tuff kamp

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är nöjd.

– Den här omröstningen är början på en ny era i relationerna mellan EU och Kanada. Genom att bygga broar snarare än murar kan vi tillsammans hantera de utmaningar som våra samhällen står inför. Kanada är en nära allierad till Europa. Vi delar värderingar och ideal och är inriktade på öppna marknader och rättvis social politik, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i ett uttalande.

Tveksamheten har dock varit stor, inte minst inom EU-parlamentets stora socialdemokratiska partigrupp.

Handelsavtalet innebär att tullarna på nästan alla varor och tjänster slopas. Många organisationer är oroliga för att de multinationella företagen ges för stor makt och att det nationella beslutsfattandet försvagas.

Också på onsdagen protesterade demonstranter från miljöorganisationen Greenpeace utanför parlamentet i Strasbourg.

Malmström fick brottas ordentligt med medlemsländerna under fjolåret för att få tummen upp från allihop. Inte minst Belgiens fransktalande landsdel Vallonien gjorde motstånd mot Ceta in i det sista, men gav till sist med sig sedan landets centralregering lovat driva frågan om avtalets tvistelösningssystem till EU-domstolen.

Fakta

Ceta

EU och Kanada blev redan hösten 2014 klara med förhandlingar om frihandelsavtalet Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Den juridiska genomgången av texten har dock gjort att slutgodkännandet har dragit ut på tiden.

Efter att ha godkänts av EU:s medlemsländer undertecknades avtalet högtidligt av Kanada och EU:s högsta ledning i Bryssel i november.

Sedan EU-parlamentet sagt ja krävs nu även att Kanadas parlament gör detsamma för att avtalet ska kunna träda i kraft provisoriskt, troligen i början av mars.

I efterhand krävs sedan att avtalet slutgiltigt ratificeras av drygt 40 nationella och regionala parlament i EU.

Ceta-anhängarna hoppas att avtalet ska öka den ömsesidiga handeln med 20 procent och stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning