EU-parlamentet röstar om korvar och burgare – förslag skulle förbjuda vegetariskt att kallas korv

Ett fräckt försök att preja konkurrenter till köttindustrin – eller skulle det vara bra om vegetariska produkter inte fick ha namn som relaterar till kött? Det ska Europaparlamentet ta ställning till i veckan. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Ska vegetariska produkter få heta vegetarisk korv eller vegoburgare? På onsdag ska Europaparlamentet behandla ett par språkrelaterade förslag som faller under jordbrukspolitiken. Petri Sarvamaa (Saml/EPP) säger sig vara oroad över att förslaget går igenom.

En liknande lag i Frankrike skapade svallvågor tidigare i år, eftersom produktmärkningar har följdeffekter för hela den inre marknaden.

Under sommaren formades liknande förslag kring produktmärkningar på EU-nivå - ett som gäller hänvisningar till kött och ett som gäller hänvisningar till mjölkprodukter. Tanken har varit att produkter som är vegetariska inte skall ha namn som relaterar till kött eller mjölk, till exempel "biff" eller "yoghurt".

Men språkdebatterande européer har reagerat på att även ord på serveringsformer som "korv" och "burgare" finns på listan och klassificeras som köttrelaterade.

Frågan om produktmärkningar är en liten del av en förordning som sorterar under CAP, den gemensamma jordbrukspolitiken.

"Hänvisar till form och konsistens"

Enligt tidningen Politico är parlamentarikerna delade i frågan. Den har ändå väckt synlig debatt och varit föremål för lobbande inom livsmedelsindustrin.

Kampanjgruppen Pro Veg säger till exempel till tidningen att man inte kan stoppa ord som i allmänt bruk hänvisar till en form, konsistens eller servering, till exempel "jordnötssmör".

Europaparlamentariker Ville Niinistö (Gröna) har också stämplat detta som ett "fräckt försök" att preja konkurrenter till köttindustrin.

"Det är som om man förbjöd ordet 'köttbullar', för att kött då maskeras som bageriprodukter", har Niinistö twittrat.

Petri Sarvamaa (Saml/EPP), som sitter i jordbruksutskottet, försökte i somras puffa en kompromiss i utskottet där ord som korv och burgare kan användas ifall produkterna annars är tydligt märkta som vegetariskt framställda. Han säger sig förstå även köttproducenterna, men anser att de stora dragen i jordbrukspolitiken är viktigare, och att detta stjäl uppmärksamhet.

Sarvamaa säger sig på tisdagen vara oroad över att förslaget som förbjuder vissa benämningar ska gå igenom i omröstningen den här veckan.

I ett pressmeddelande hänvisar han till principen att EU bör vara stort i stora frågor och litet i små, och att det vore till skada att uppträda som en petimäter kring vegokorv.

"Jag hoppas att parlamentet ska åta marknaden avgöra det här", skriver Sarvamaa. "En sådan här detaljreglering bidrar bara till att förvirra betydelsen av en gemensam union, och får den snarare att te sig skrattretande i väljarnas ögon. Folk märker nog om de äter kött eller sojabiff, antingen på smaken eller på etiketten, där det ska stå tydligt".

Artikeln är uppdaterad 20.10 kl 14.24 med Petri Sarvamaas senaste kommentar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning