EU-parlamentet klubbade igenom gemensamt vaccinpass för EU

Det så kallade vaccinpasset ska underlätta för resande inom Europa. Bilden är tagen på den grekiska turistön Rhodos. Bild: Henrik Montgomery/TT

EU-parlamentet har godkänt det så kallade coronapasset som ska underlätta resande inom Europa i pandemin. Intyget ska visa om en person är vaccinerad, har testat negativt eller tillfrisknat från covid-19.

Tuffa förhandlingar har omgärdat "de gröna certifikaten" som ska finnas både på papper och digitalt. Men nu har EU-parlamentet röstat igenom intyget som man hoppas ska ge turismen en skjuts och därmed bidra till ekonomisk återhämtning.

"Det gör det lättare att resa fritt och bidrar till att begränsningarna gradvis kan hävas på ett samordnat sätt" skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Nästa steg i processen är ett officiellt godkännande i ministerrådet, som ska fatta beslut på fredag. Sedan är det tänkt att intygen – som kommer att vara gratis för EU-medborgarna – ska gälla i ett år från och med den 1 juli.

"Intyget får dock inte bli ett krav för att kunna röra sig fritt och är inte någon resehandling" skriver EU-parlamentet.

Flera länder har redan börjat utfärda intygen, däribland Danmark, Tyskland, Grekland och Kroatien. Justitiekommissionär Didier Reynders meddelade i tisdags att över en miljon EU-medborgare har skaffat coronapassen, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Intyget ska visa om en resenär har vaccinerats, testat negativt, eller tillfrisknat från covid-19.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning