EU-parlamentariker Pietikäinen kritisk till att finansmarknaden och servicesektorn ligger utanför brexitavtal

Europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen (Saml/EPP) hade hoppats på ett klart mer omfattande avtal med Storbritannien, men är nöjd med att det går att bygga ut avtalet med tiden. Bild: Erik Sandstrom/SPT

Storbritannien och EU har enats om ett handelsavtal som börjar tillämpas vid årsskiftet, men ska godkännas först efteråt.

Europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen (Saml/EPP) har inte mycket gott att säga om det nya handelsavtalet mellan Storbritannien och EU.

– Det är förstås bättre än inget avtal alls, vilket skulle ha lett till kaos vid gränserna.

Handelsavtalet i fråga kommer ändå att leda till omfattande ekonomisk skada på sikt jämfört med att Storbritannien är med i EU, enligt Pietikäinen.

– Speciellt för Storbritannien. Det är ändå inget skäl att vara skadeglad, tvärtom.

Bland de största problemen är att servicesektorn och den finansiella sektorn ligger utanför avtalet. Storbritannien har en stor finansmarknad, medan servicesektorn inkluderar bland annat digitala tjänster och konsulttjänster.

– Trots att det inte blir några importtullar på varor så betyder det inte att handeln fortsätter som förr. Tulldeklarationer och byråkrati innebär kostnader.

Avtalet förväntas träda i kraft provisoriskt från och med årsskiftet. Efter årsskiftet har Europaparlamentet sedan tid att behandla avtalet för det egentliga godkännandet.

Enligt Pietikäinen handlar det inte bara om att klubba igenom avtalet. Det finns många öppna frågor kring bland annat vetenskapligt samarbete, den irländska gränsen och avtal som gäller olika branscher.

– Det var förnuftigt att avtalet först godkänns provisoriskt för att undvika en kaotisk behandling.

Pietikäinen säger att det goda med avtalet är att det går att förhandla om och bygga ut med tiden, vilket förhindrar en avtalsdjungel mellan parterna. Hon hade ändå hellre sett ett mer omfattande avtal på flera fronter.

– På miljösidan har Storbritannien varit en föregångare, så jag väntar mig ett fortsatt gott samarbete, men i avtalet saknas bestämmelser om effektiv utsläppshandel, hållbara finanser och rapportering. Det saknas väldigt mycket i avtalet.

Enligt Pietikäinen måste brittiska företag följa EU-lagstiftning för att komma åt EU:s inre marknad, men britterna kan inte längre delta i att fatta beslut om lagarna.

– Det går inte att bara avtala om tullarna och dra sig ur allt annat, för att sedan påstå att man är självständig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning