EU-parlamentariker kräver skärpta sanktioner: "Ostraffat slår Ryssland till igen"

Vaga fördömanden av Rysslands senaste konfrontation ger inget resultat. "Det är tomma ord som inte kommer att leda någon vart. Det är tecken på politisk impotens", säger Europaparlamentarikern Nils Torvalds som är en av hundra parlamentariker som kräver skärpta sanktioner mot Ryssland. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hundra EU-parlamentariker kräver att de europeiska regeringarna inför hårdare sanktioner mot Ryssland som en följd av den ryska aggressionen i Kertjsundet. – Hittills har vi bara hört vaga orosyttringar, tomma ord som inte kommer att leda någon vart. Så länge Ryssland förblir ostraffat kommer landet att slå till igen, säger Europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP).

Hittills har de europeiska reaktionerna på Rysslands övergrepp mot internationell rätt i Kertjsundet utgjorts av svävande fördömanden där länder uttrycker oro eller på annat sätt verbalt tar avstånd från Rysslands eskalerande krig mot Ukraina. I en färsk skrivelse kräver hundra Europaparlamentariker, varav två finländare, Nils Torvalds (SFP) och Petri Sarvamaa (Saml), nya riktade sanktioner mot Ryssland.

– Vi ser ett tydligt mönster i Rysslands agerande. Så fort det finns en lucka i ett lands försvar där ett land inte själv klarar av att försvara sig eller där väst inte rycker in till landets försvar, slår Ryssland till och förblir ostraffat, säger Nils Torvalds om appellen som vädjar till EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini och EU-ländernas regeringar att de ska införa skärpta sanktioner mot Ryssland.

Orsaken är de senaste händelserna kring Kertjsundet där Ryssland besköt ukrainska fartyg och tillfångatog ukrainska sjömän.

– Med tanke på europeisk säkerhet ser vi ett oroväckande återkommande mönster. Efter den ryska giftattacken i Salisbury fördes en debatt där man i Europa förundrade sig över hur Ryssland kan vara så dumt att det gör något sådant. Men de är inte alls dumma, utan visar att "till och med det här kan vi göra utan att någon hindrar oss", säger Torvalds.

Torvalds väntar med intresse på vad som nu sker med skrivelsen som kommer att landa på EU-kommissionens och Europeiska rådets bord.

– Det ska bli intressant att se hur de olika länderna positionerar sig, särskilt med tanke på att vi ser hur putinismen håller på och sprider sig i Europa. Jag börjar bli allt mer orolig över om EU kommer att hålla ihop framöver. Uppstår det en spricka i EU kommer Putin alldeles säkert att utnyttja den.

De timida fördömandena om att länder är oroliga eller bekymrade över Rysslands senaste upptrappning av kriget i Ukraina ger Torvalds inte mycket för.

– Det är tomma ord som inte kommer att leda någon vart. Det är ett tecken på politisk impotens.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning