EU: Okej att porta högriskbolag från 5G

Huawei nekar till att deras 5G-utrustning skulle kunna användas för kinesiskt spionage i andra länder. Arkivbild. Bild: Mark Schiefelbein/TT-AP

EU-länder kan införa restriktioner eller helt enkelt porta så kallade högriskleverantörer av 5G-teknik från känsliga eller centrala delar av framtida 5G-kontrakt. Det framgår av nya riktlinjer som är på väg från EU-kommissionen, rapporterar Reuters.

Det handlar om ej bindande riktlinjer som ska fungera som rekommendationer för EU-länder när de ska bedöma cyberrisker på såväl nationell som på EU-nivå.

Varken enskilda bolag eller länder pekas ut som högriskleverantörer i riktlinjerna, men de har tagits fram efter en utbredd osäkerhet kring om den kinesiska telekomtillverkaren Huawei kan användas när nästa generations mobilnät ska byggas.

EU:s digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager väntas presentera riktlinjerna den 29 januari.

EU-kommissionen väntas även vilja se att EU-länder inför ett certifieringssystem för så kallade högrisk-leverantörer.

Trumpregeringen har sedan en tid tryckt på för att få EU-länder att förbjuda Huawei-utrustning i 5G-nät, med hänvisning till att den kan användas för kinesiskt spionage.

Huawei, som konkurrerar med Ericsson och Nokia på 5G-marknaden, har vid upprepade tillfällen förnekat att deras utrustning kan användas av Kina för spionage.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning