EU och FN samlar och skramlar för Syrien

EU:s utrikeschef Federica Mogherini och FN:s Syrien-sändebud Staffan de Mistura deltar i en stor konferens i Bryssel om Syriens framtid.Bild: TT/AP/Virginia Mayo

Samtal och möten i dagarna två ska dra in nya miljardbelopp för att hjälpa civilbefolkningen i Syrien, hoppas EU och FN i Bryssel.

Målet under veckans tvådagarskonferens i Bryssel är att få in minst motsvarande 6 miljarder euro till stöd för de krigsdrabbade i Syrien.

Tisdagens tema var att lyssna på de många hjälporganisationer – NGO:er – som är verksamma både inom och utanför landet.

– Varje dag är NGO:erna på plats i Syrien för att hantera modern tids mest tragiska humanitära kris. De är våra ögon och öron, konstaterade EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides i sitt inledningsanförande.

På onsdagen väntar sedan mer fokus på vad omvärlden kan göra, med en lång rad utrikes- och biståndsministrar på plats. Allt avslutas framåt kvällen med en genomgång av årets ekonomiska löften.

Oro för Idlib

EU och FN passar samtidigt på att upprepa behovet av förhandlingar.

– Huvudbudskapet är att Syrien inte är något schackbräde. Det här är inget geopolitiskt spel, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på en presskonferens.

Intill henne varnar FN:s svensk-italienska Syriensändebud Staffan de Mistura för vad som kan hända i det fortsatt rebellkontrollerade Idlib i norra Syrien.

– Idlib är den nya stora utmaningen, med 2,5 miljoner människor. Vi hoppas att det här kan bli ett tillfälle för att se till att inte Idlib blir det nya Aleppo eller östra Ghouta, säger de Mistura.

Nej och ja i Backåkra

Att FN:s säkerhetsråd under helgen träffades i skånska Backåkra beskriver de Mistura samtidigt som en nyttig "temperatursänkare".

– Har det här undvikit eller fullkomligt löst klyftan som finns i säkerhetsrådet om Syrien? Nej. Men har atmosfären förbättrats och förståelsen ökat om att det finns gemensamma frågor som kan lösas tillsammans? Ja, svarar de Mistura på sin egen fråga i Bryssel.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00