EU möter Astra i domstolen: "Leverera mera"

Folk som fått Astra Zenecas vaccin sitter och väntar på Barcelona-mässan i Spanien. Företaget anklagas för att inte ha levererat tillräckligt snabbt inom EU. Bild: Emilio Morenatti/AP/TT

Eftersom flera av Astra Zenecas vaccinfabriker nämns i kontraktet så måste företaget leverera till EU från dem, kräver unionen nu i domstol i Bryssel. Men den skyldigheten finns inte, argumenterar bolaget.

EU-kommissionen anklagar bolaget för att inte ha uppfyllt sina åtaganden i kontrakt som skrivits om vaccin mot covid-19. Bland annat beskrivs Astras plan för att kunna leverera i tid som otillräcklig.

När fallet togs upp i en lokal domstol i Bryssel på onsdagsmorgonen försvarade sig Astra bland annat med att kontraktet inte stipulerar att vaccin måste skickas från alla produktionsanläggningar.

Detta med anledning av företagets produktion i Storbritannien. Vaccin därifrån har i stor utsträckning använts inom landet, och EU:s ledning har kritiserats när britterna kunnat vaccineras mycket snabbare än EU:s befolkning.

Efter en timmes argumentation på onsdagen bestämdes att förhandlingarna återupptas om en månad, den 26 maj. Ett avgörande väntas enligt domaren i juni, rapporterar Reuters.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning