EU-ministrar: Vi stödjer Frankrike

EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild. Bild: Julien Warnand/TT

EU:s utrikesministrar sluter upp runt Frankrike i den diplomatiska kris som har blossat upp sedan Australien, Storbritannien och USA förra veckan meddelade att länderna ingått en försvarsuppgörelse med atomdrivna ubåtar.

– Ministrarna uttryckte en tydlig solidaritet med Frankrike, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ministrarnas möte, som skedde i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York.

Ubåtsaffären gjordes bakom ryggen på Frankrike, som därmed går miste om en långt gången affär om konventionellt drivna attackubåtar med Australien värd motsvarande nära 35 miljarder euro.

Borrell säger att uppgörelsen mellan Australien, Storbritannien och USA strider mot en tidigare uttryckt önskan om ett ökat samarbete med Europeiska unionen i Indo-Stillahavsområdet.

Frankrikes president Emmanuel Macron åker inte till generalförsamlingen i år, men ska ha ett telefonmöte med USA:s president Joe Biden där han väntas be om en förklaring till uppgörelsen. Australiens premiärminister Scott Morrison säger däremot att han för tillfället inte har möjlighet att prata med Macron.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning