EU-ledare söker enighet om migration

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Österrikes kansler Sebastian Kurz på EU-toppmötet i Bryssel. Bild: TT/AP/Geert Vanden Wijngaert

Migrationen dominerar stort när djupt splittrade EU-ledare samlas till toppmöte i Bryssel. Ett förslag om asylcenter utanför EU ser dock ut att vara en enande faktor.Österrikes kansler Sebastian Kurz pratar om ett skifte i EU:s asylpolitik.

När: Den 28 och 29 juni.

Var: Bryssel.

Vilka kommer? Stats- och regeringschefer från EU:s 28 medlemsländer. Tysklands förbundskansler Angela Merkel står särskilt i centrum, liksom Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte.

Vad händer? Huvudnumret är diskussionen om migration, som hålls under torsdagskvällen och förmodligen långt in på natten. Andra frågor på agendan är handelsrelationen med USA och EU:s utvidgning. På fredagen hålls två separata möten, ett om brexit där Storbritanniens premiärminister Theresa May inte får vara med, och ett om det framtida eurosamarbetet. Även icke-euroländer som Sverige deltar på mötet.

I förslaget som EU-ledarna ska ta ställning till talas det om "plattformar för landstigning". Få detaljer finns om hur de ska fungera, eller om det rör sig om båtar, flottar eller mottagningscenter på land. Men det ska vara ställen dit människor som räddats på Medelhavet ska föras.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel betonar att EU inte på egen hand kan besluta om att ta emot flyktingar och migranter utanför unionen.

– Vi kan tala om att skicka fartygen till andra länder, till exempel i Nordafrika. Men vi måste tala med de länderna först. Vi kan inte göra det över deras huvuden, säger Merkel på väg in till mötet.

Sebastian Kurz, vars land snart tar över EU:s ordförandeklubba, och som leder en regering som är tuff i asylfrågor, är nöjd med att EU nu fokuserar på gränsskydd och att minska antalet migranter som kommer. Han tror att asylcenter i Nordafrika kan "ändra allt".

– Jag tror att det är möjligt att inleda ett skifte i flyktings- och migrationspolitiken, säger Kurz.

– Det blir mindre attraktivt för papperslösa människor att ge sig av. Och det drar undan affärsunderlaget för smugglarna.

Italienskt nej?

Tanken för ett halvår sedan var att EU-ledarna på toppmötet skulle vara överens om ett nytt framtida asylsystem för EU. Så blir det inte. Frågan om hur flyktingar ska omfördelas mellan EU-länderna är helt låst. Vissa länder med Ungern i spetsen vill inte tvingas att ta emot asylsökande.

Fem av sju rättsakter i det omfattande lagpaketet är i princip klara och kan komma att beslutas om utan att den infekterade omfördelningsfrågan är löst.

På senare tid har också fler konflikter förts in i den komplicerade migrationsfrågan. Italiens nya populistiska regering har en mer hårdför hållning och har bland annat hindrat flera räddningsfartyg att lägga till i italienska hamnar.

Premiärminister Giuseppe Conte varnar för att han kan komma att stoppa toppmötets gemensamma uttalande om migrationen om det inte duger för Italien.

– I dag är en väldigt viktig dag. Italien har inte längre behov av ord. Italien har behov av konkret handling, säger han.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på toppmötet i Bryssel. Bild: TT/AP/Geert Vanden Wijngaert

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning