EU-ledare pressar Boris Johnson om brexit

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild. Bild: Ben Stansall

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ringer runt till andra EU-länders ledare under helgen för att argumentera för sina förslag för ett ordnat utträde ur EU. På måndag väntar nya brexitsamtal.

Europeiska diplomater vill att Storbritannien inom en vecka föreslår ett reviderat och genomförbart sätt att fortsätta brexitprocessen, så att allt praktiskt kan vara löst före EU-toppmötet den 17 och 18 oktober. Där ska det avgöras om Storbritannien är på väg mot ett avtal, förlängning eller kanske ett avtalslöst utträde.

Statsminister Antti Rinne sade under lördagen till Johnson att det är viktigt att hitta en lösning inom en vecka, och britten ska under deras samtal ha hållit med. Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att han har poängterat för Johnson att viktiga frågor återstår när det gäller förslagen.

Macron manar på

På söndagen talade Frankrikes president Emmanuel Macron med Boris Johnson om brexit. Macron uppmanade Johnson att snabbt återuppta diskussionen med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, enligt en talesperson vid Élyséepalatset i Paris.

Under samtalet presenterade Johnson den brittiska regeringens förslag för att ersätta det ursprungliga brexitavtalet, enligt talespersonen. Frankrikes förhoppning är att det i slutet av veckan ska kunna avgöras om det kan bli ett utträdesavtal "som respekterar EU:s principer".

Löfven på tur

Johnson väntas även ringa ledare för andra EU-länder, bland annat Sveriges Stefan Löfven, sedan samtal mellan Storbritanniens brexitförhandlare David Frost och EU-förhandlarna avbröts utan framgång i fredags.

– En överenskommelse kommer att vara väldigt svår att nå, men det är fortfarande möjligt, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier under lördagen, som lade till att EU är redo för ett avtalslöst utträde, även om det inte är vad unionen önskar.

– Ett avtalslöst utträde kommer aldrig att vara EU:s val. Om det händer skulle det vara Storbritanniens val.

Storbritannien hade gärna sett att samtalen fortsatt under helgen, men de ska tas upp på måndagsmorgonen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning