EU slickar sina blödande sår – Bratislavamötet slutade med oeniga röster

Försonligare. EU-ordförandelandet Slovakien och dess premiärminister Robert Fico (här i samspråk med tyska förbundskanslern Angela Merkel) har tagit lite avstånd från den aggressiva anti-flyktinglinje som Polen och Ungern kör med. Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Många av konflikterna inom unionen sköts åt sidan inför veckoslutets stora EU-toppmöte i Slovakiens huvudstad Bratislava.

Trots den enade front som EU-ledarna ville visa upp vid fredagens toppmöte i Bratislava bubblade missnöjet upp till ytan. Risken för att EU ska vittra sönder är reell, eftersom Storbritanniens utträde ger näring åt liknande stämningar på annat håll och EU-fientligheten har tilltagit i många medlemsländer som går till nationella val.

Ett av huvudmålen med mötet i Bratislava var att stärka idén om varför EU grundats och varför unionen fortfarande behövs.

– Säkerhetssynvinkeln blir ny etta på dagordningen, alltså fredsprocessen och vad den innebär, sade statsminister Juha Sipilä (C) inför mötet.

Efter mötet sade jam att samtalen varit "försonliga korrekta". Men så fort mötet var över kröp meningsskiljaktigheter upp på ytan och till exempel Italiens premiärminister Matteo Renzi vägrade ställa upp på den gemensamma presskonferensen med de tyska och franska ledarna i protest mot behållningen av mötet

Fästning Europa ett skräckscenario

Medlemsländerna, som är oeniga på många områden, stakade ut riktmärken för vilka frågor den av brexit-processen skakade unionen ska fokusera på under de närmaste månaderna. Det är meningen att EU ska främja i synnerhet det säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet samt insatser som ökar den ekonomiska tillväxten. I fråga om skötseln av flyktingkrisen betonas att bevakningen av EU:s yttre gränser måste bli effektivare.

– Det var mycket tal om hur de yttre gränserna håller och om bevakningen av dem, sade Sipilä.

Pressen i fråga om flyttningsrörelsen ligger nu i stor utsträckning på gränsen mellan Bulgarien och Turkiet, för rutten till Grekland är så gott som avskuren. Bulgarien ska få gränsbevakare och materiel från andra EU-länder för att lugna ner situationen.

En annan eftergift för Mellaneuropa gällde ansvarsfördelningen i fråga om asylsökande; tanken på obligatoriska kvoter verkade ge vika för en solidaritet som bygger på frivillighet.

Ungern, som varit den mest högljudda kritikern av kvoter, verkade ändå inte nöjt efter mötet. Landets premiärminister Viktor Orbán sade enligt nyhetsbyrån Reuters att EU:s migrationspolitik är "självdestruktiv och naiv". Han sade att han planerar ett möte för länderna på Balkan nästa vecka för att söka en linjeändring.

"Startskott för ny början"

Sipilä sade att mötet var "ett startskott för en ny början", där EU sätter ribban för löften och genomförande på samma höjd.

– Bara den vägen kan förtroendet hos människorna återvinnas att man inte väcker överdrivna förväntningar som sedan inte kan infrias.

En anonym diplomatkälla trodde att konflikterna kommer att fortsätta, oavsett om det görs fungerande överenskommelser.

– Det går nog inte för sig att vissa bara skickar ett par poliser och andra tar emot alla asylsökande, sade källan till FNB.

Det informella EU-mötet sammankallades efter den brittiska brexit-omröstningen i midsommarhelgen. Storbritannien var inte närvarande i Bratislava. 

Bild: Ksf Media

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning